Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Állatot a gyereknek?

A háziállatok - különösen a kisállatok - általában a gyerek kérésére, sőt, könyörgésére kerülnek a házhoz. Ahhoz, hogy a dolog jól süljön el, és a frissen érkezett kedvenc később se okozzon kellemetlenséget, fel kell készítenünk a gyerek is az érkezésére. Ez feladatokat is jelent, de akár remek szórakozás is lehet.

Elsétálni a kisállatkereskedésbe és egyszerűen kiválasztani, majd hazavinni egy hörcsögöt, papagájt vagy akváriumot túl egyszerű - sokkal örömtelibb lesz az állatok érkezése, ha felkészülünk rájuk. Saját állatot mindenképpen csak iskolás gyereknek vegyünk, egyrészt mert ő már tud önállóan foglalkozni vele, másrészt elég nagy ahhoz, hogy átérezze az állattartással járó felelősséget.

Ismerjük meg!

Ha eldöntöttük - alapos mérlegelés után - hogy milyen kisállat kerüljön a házhoz, ismerkedjünk meg vele alaposabban. Olvassunk, nézegessünk könyveket, amelyek a jövevényről szólnak, olvassunk utána, honnan származik, hogyan él az eredeti környezetében, mit eszik, mit szeret, milyen életmódot folytat. Látogassunk el az állatkertbe, ahol megtaláljuk a hullámos papagáj, tengerimalac nagyobb, vadon élő rokonait, gyönyörködhetünk hatalmas, profi akváriumokban, s megfigyelhetjük az állatok viselkedését is.

Rendezkedjünk be!

Tervezzük meg előre, hogyan fogadjuk az állatkát. Keressük meg, hol lesz a helye a lakásban, hol tartjuk majd a gondozáshoz szükséges felszerelést. A kalitkát/akváriumot/fekhelyet, etetőtálat, eleséget és más eszközöket vásároljuk meg előre, s a gyerekkel közösen rendezzük be az állat lakóhelyét. Jobb félni, mint megijedni alapon keressünk egy megbízható állatorvost és írjuk fel a telefonszámát, hogy ha esetleg baj történne, ne az utolsó pillanatban kelljen szaladgálni.   

Állapodjunk meg a gyerekkel, hogyan osztjuk meg a gondozással járó feladatokat. Ha például tengerimalacot veszünk, a napi etetést és szeretgetést bízzuk rá, a "nagytakarítást" azonban vállaljuk mi, vagy végezzük közösen, mondjuk hétvégén.

Válasszuk ki!

 Ha minden készen áll a jövevény fogadására, akkor menjünk el a kereskedésbe. A választásra szánjunk elég időt - elvégre akár hosszú évekre szóló döntést hozunk. Mindenképpen olyan szaküzletből vagy tenyészetből szerezzük be az állatot, amely első látásra elnyeri a tetszésünket, ahol tisztaság van, az állatok szépek és egészségesek, a kereskedő pedig segítőkész és láthatóan ért a dolgához. Ha hazavittük az új kedvencet, néhány napig ne bolygassuk, hadd szokja meg új lakóhelyét!

Figyeljük meg!

 Tipp: egy új, ismeretlen jövevény érkezése mindig izgalommal jár. A gyerekek szívesen figyelik, mit csinál a kis kedvenc, így szívesen fel is jegyzik tapasztalataikat. Javasoljuk a gyereknek, hogy vezessen - vagy vezessünk együtt - naplót, megfigyelőfüzetet az állatról. Ebbe beleírhatja, hogy fejlődik, növekszik az állat, hol tart a szoktatása, idomítása, ragaszthat a füzetbe fényképeket vagy rajzokat. Különösen érdekes lehet, ha az állatot szaporítjuk; a kölykök, fiókák érkezése óriási élmény a kicsiknek.      

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az akvárium berendezése

Az akvárium összeállítása tág teret enged az alkotó fantáziának. Kettős célja van : minél vonzóbbá… Tovább olvasom