Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Állati rekordok

A vándorsólyom villámgyorsan csap le áldozatára
A leggyorsabb mozgású

A leggyorsabb mozgású élőlény a vándorsólyom. Egy Németországban végzett kísérletsorozat alkalmával jegyezték fel, hogy a 30 fokos, ill. 45 fokos szögben lecsapódó vándorsólyom 270 km/óra, ill. 350 km/óra sebességet érhet el.

A leglassabban haladó

A Neptunus pelagines fajhoz tartozó egyik ráknak, amelyet a Vörös-tengerben jelöltek meg, 29 évébe került, hogy a Szuezi-csatornán keresztül a Földközi-tengerig 163 km-ert megtegyen, azaz 5,6 km/év átlagsebességgel haladt.

A bőgőmajom hangja 16 kilométerre is elszáll
A legerősebb hangú

A világ leghangosabb szárazföldi állatai a Közép- és Dél-Amerikában élő bőgőmajmok. A hímek légcsövének végén kitágult csontos szerkezet visszhangozza a kibocsátott hangot. Velőtrázó ordításuk átmenet a kutyaugatás és a szamárbőgés között, s mindez ezerszeresen felerősítve. Üvöltésüket 16 km távolságból is hallani.

A legerősebb harapású

Egy a Bahama-szigeteki tengeri laboratóriumban harapásmérővel végzett kísérletből kiderült, hogy egy két méteres sötét cápa állkapcsa 60 kg erőt tud kifejteni. Ez négyzetcentiméterenként 3 tonna, a fog hegyén pedig 19,6 tonna nyomásnak felel meg. 

A zorilla a Föld elgbüdösebb állata
A legerősebb szagú

A világ legáthatóbb szagú állata az afrikai zorilla. A végbélmirigyeiből kibocsátott émelyítő nedveket 1,6 km-es körzetben lehet érezni. Följegyezték, hogy egy zorilla több órán át bűzével tartott távol magától kilenc jól megtermett oroszlánt, hogy egy zebratetemet zavartalanul birtokolhasson.

A legerősebb

Méretükhöz viszonyítva a legerősebbek a trópusokon található szkarabeuszfajok nagyobb példányai. Egy orrszarvúbogárral végzett kísérletből kiderült, hogy a testsúlyának 850-szeresét is képes megtartani a hátán.

A szkarabeusz testsúlya sokszorosát is eltolja
A leglassúbb anyagcsere

Az Új-Zélandon élő gyíkszerű tuatara anyagcseréje annyira csökkentett, hogy 60 percig is képes meglenni levegővétel nélkül.


Az életfunkciók leghosszabb szüneteltetése

1846-ban két kimúlt sivatagi csigát vittek a British Museumba, ahol felragasztották őket egy kiállítási táblára. Négy évvel később, 1850 márciusában a múzeum személyzete az egyiket langyos vízbe tette. A csiga mozogni kezdett, majd hamarosan táplálkozott is. A szívós állat ezután még két évig élt.

A legtermékenyebb

Kiszámították, hogy a káposzta-levéltetű egy év alatt annyi uzódot tud létrehozni, hogy azok összsúlya (822 millió tonna) háromszorosa volna a Földön élő összes ember súlyának. Szerencsére a tetvek halandósága is nagy.

A telivér lovakért fizetik a legtöbb pénzt
A legerősebb regenerációs képesség

A szivacsok testük legapróbb részéből képesek egész testüket felépíteni. Ha egy szivacsot finom gézen keresztülpasszírozunk, az egymástól elválasztott szövetdarabok mind új egyedként élnek tovább.

A legértékesebb

A legnagyobb összegeket a telivér lovakért fizetik ki. 1983 augusztusában Maktoum al Maktoum sejk 40 millió dollárért hírdette meg a lovát. A legértékesebb állatkerti állatok a kihalástól veszélyetetett bambuszmedvék. A madridi állatkertben élő, 1982 szeptemberében született Chi-lin értéke meghaladja az egymillió fontot. Kínán kívül csak 14 bambuszmedve él fogságban, és a teljes védettség ellenére is csak 600-700 lehet a vadon élők száma. 

A maláriát terjesztő szúnyogok csípésébe milliók halnak bele
A legveszélyesebb

A világ legveszélyesebb állatai a maláriaszúnyogok. A kőkorszak óta minden második ember halála – a háborúktól és a katasztrófáktól eltekintve – az ő számlájukra írható. Még ma, a nagy szúnyogirtó hadjáratok idején is évente 200 millió embert fertőznek meg, s csak Afrikában több mint 1 millió csecsemő és gyermek pusztul el maláriában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szilágyi Domokos: Nádiverebek

Tovább olvasom