Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 24°C Még több cikk.

Álláskeresők negyvenöt év felett

Magyarország - A válság óta 41 százalékkal több 45 év feletti keres állást Magyarországon. A legtöbben a faiparban dolgozók közül maradtak munka nélkül.

A negyvenöt év felettiek egyre kevésbé kelendőek a hazai munkaerőpiacon, külföldi munkavállalásról pedig ebben az életkorban már szinte álmodni sem lehet. Arról nem is beszélve, hogy gyakran nyelvismerettel sem rendelkeznek. A Workania állásportál kilencvenezer álláskereső adatait elemző friss kutatásában szereplők alig több mint fele beszél angolul, németül is csak mintegy 32 százalékuk.

Tavaly július óta a 45 év felettieknél több mint 41 százalékkal nőtt az álláskeresők száma. Miközben a férfi munkavállalók körében ez a növekedés több mint 51 százalék, a nőknél 32. A munkakörök szerinti összehasonlításból az derül ki, hogy legjobban a faiparban dolgozók érintettek – több mint 200 százalékkal nőtt az aktív álláskeresők száma. A textil-, bőr- és ruhaipari dolgozók körében is több mint 130 százalékos növekedés tapasztalható. 

Komolyan érintett munkakörök még a biztonságvédelem területén dolgozók (92 százalékos növekedés), a vendéglátó-ipari, idegenforgalmi területeken dolgozók (88 százalékkal többen keresnek állást, mint egy évvel korábban). A biztosítási területen szintén 88 százalékkal nőtt az álláskeresők száma, a gépiparban 73, a gyártásban pedig ez a növekedés 65 százalék a negyvenöt év felettiek körében.

A vizsgált időszakban mintegy 50 százalékkal többen kerestek fordítási, tolmácsolási munkákat. A válság a legkevésbé a HR-eseket érintette, akik esetében semmilyen mértékű növekedés nem figyelhető meg az álláskeresők számát tekintve. A környezetvédelemben dolgozók körében sem volt változás. Mindössze 6,5 százalékkal többen kerestek munkát informatikaiszoftver-területen, 7 százalékkal nőtt a lízingterületen elhelyezkedni kívánók száma, és az állami és közszférában csak 9,5 százalékos növekedés figyelhető meg.

A nemek szerinti eloszlás tekintetében érdekes, hogy az elektrotechnika és energetika kategóriában az álláskeresők között az egy évvel korábbi adatok szerint alig 7,5 százalékkal képviselt nők aránya mára 14,7 százalékra nőtt. Az értékesítés, kereskedelem területén dolgozók körében azonos mértékű a növekedés a két nem vonatkozásában, 43 százalék.

A korosztályba tartozó munkavállalók által leginkább keresett munkakörök közé tartoznak az adminisztratív munkakörök, valamint a gépkocsivezető, az asszisztens, az eladó, a telefonos operátor, a recepciós és az árufeltöltő.

A legtöbben  a faiparban dolgozók közül maradtak munka nélkül, náluk  a növekedés 200 százalékos.

Olvasóink írták

 • 6. Reális 2009. augusztus 11. 10:46
  „Menjetek rendőrnek!”
 • 5. knifemaster 2009. augusztus 10. 17:15
  „4.
  Ennél a szakmánál lehet ennyi is elég....:))”
 • 4. lolita 2009. augusztus 10. 15:05
  „Javaslom a rendörzenesz hivatast! Nemreg olvastam 27 ev munkaviszonyal ment el nyudijba 39-evesen,tehat akkor ö 12-evesen mar elkezdte!?”
 • 3. knifemaster 2009. augusztus 10. 13:07
  „Akkor még van 4 évem ,hogy megalapozzam a nyugdíjjas éveimet,különben marad a bumm a fejbe...:)”
 • 2. tricse 2009. augusztus 10. 12:15
  „Dettó
  De nem az a baj emberek,hogy 45 felett vagyunk,hanem,hogy már itt fáj ott fáj,se a látás,se a hallás nem tökéletes,a derekunk se hajlik ahogy kellene és bizony az idegek is tépázottak a stressztől,mert a mi korosztályunk vesztette a legtöbbet a rendszerváltással---mármint ha nem vagy politikus! Egyetlen jó van a dologban,hogy már nem sír körülöttünk kisgyerek!:)”
 • 1. nyusz 2009. augusztus 10. 10:59
  „Sajnos ebbe én is benne vagyok.nagyon nehéz a 4X-tul az elhelyezkedés.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kisléta: Felébresztették a kómából Timit

Édesanyját kereste ébredés után P. Timi, az egy héttel ezelőtti brutális mészárlás túlélője. Tovább olvasom