Kisalföld logö

2018. 11. 14. szerda - Aliz 6°C | 13°C Még több cikk.

Állapotfelmérés hőkamerával

A termográfia egy olyan korszerű képalkotó eljárás, amely a szervezet felszínéről kiinduló elektromágneses sugárzást vizsgálja. A vizsgálat egy úgynevezett termokamerával történik, amely számítógépre van csatlakoztatva.

A kamera a test felszínén érzékelhető hőt, illetve az infrasugárzást rögzíti, majd egy speciális program segítségével elkészíti a test hőtérképét.

A szervezetben lezajló anyagcsere-folyamatok során energia keletkezik, amely hő formájában távozik a testből a bőrfelszínen keresztül. Ha ez nem így történne, akkor testünk felrobbanna, akár egy olyan atomerőmű, amelynek nem működik a hűtőrendszere. A kamera ezeket a test felszínén érzékelhető hőmérséklet-különbségeket rögzíti, és ezeket jeleníti meg a számítógépen hőtérkép formájában, amely a szervezet saját direkt jelzője, mindenféle számított, indirekt következtetés nélkül. Ezért lehetséges a szervezetben lejátszódó folyamatokra rendkívül hatékony módon következtetni, illetve korai stádiumban lévő gócokat vagy egyéb elváltozásokat kiszűrni.

A nagyobb vérkeringést igénylő folyamatok ugyanis nagyobb hőt termelnek, tehát a kibocsátott hősugárzás mértéke is nagyobb. Jellemzően nagy energia szabadul fel a gócok, daganatok, gyulladásos területek környékén, amelyeket így akár korai stádiumban is ki lehet szűrni a vizsgálat segítségével. A hőkamerás állapotfelmérést azoknak javasoljuk, akik általános képet szeretnének kapni a testükben lejátszódó anyagcsere-folyamatok működéséről. Rendkívül jól alkalmazható továbbá a kamera az egészségügyi kezelések hatékonyságának nyomon követésére, gyulladások, gócok kimutatására, szűrésére, illetve számos további kutatási célra.

Fontos megemlíteni, hogy a hőkamerás állapotfelmérés nem minősül objektíve elfogadott diagnosztikai vizsgálatnak, hiszen állandóan változó élettani folyamatokat érzékel. Csupán tájékoztató jellegű, nem leletet produkál. Mivel prediagnosztikai módszernek is kiválóan alkalmas, használatával csökkenthető a páciensen feleslegesen elvégzett vizsgálatok száma.

A felmérés végeztével a szakember egy általános véleményt alkot a páciens állapotáról, rendellenesség tapasztalása esetén pedig az egyéb szakmai szempontokat is figyelembe véve tovább irányítja őt.
A biológiai változások igen korai felismerése révén a hőkamera alkalmazása sok esetben életmentő is lehet, de kizárólag avatott kezekben és korrekt körülmények között.

Dr. Schéder Ákos főorvos
Rehab-Rába Kft. team, Győr

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Öngondoskodási stratégiák a nyugdíjra gondolva

Egyre népszerűbbek az egész élettartamra vonatkozó összetettebb befektetési stratégiák – a… Tovább olvasom