Kisalföld logö

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 9°C | 18°C Még több cikk.

Állandó kiállítás a Mendlik-képekből

A Sopronhoz is kötődött Mendlik Lajos (1903–1985) festőművész hagyatékának egy részét felesége a Nyugat-Magyarországi Egyetem Közgazdaság-tudományi Karának ajándékozta. A kar állandó kiállítással fog tisztelegni a festő emléke előtt.
– A soproni közgazdaság-tudományi kar egyik budapesti tanára, Bérczessy Lajos és felesége személyes ismerősei voltak a XX. század neves magyar festőművészének, Mendlik Lajosnak. Ennek a kapcsolatnak köszönhető, hogy a művész özvegye a hagyatékból száztíz alkotást ajándékozott karunknak – fogalmazott Wilfing János, a kar dékáni hivatalának vezetője.

– Sopronhoz több szál is kötötte az 1980-ban Kultúráért-díjban részesült művészt, aki művésztelepen és rokonlátogatóként is többször járt a leghűségesebb városban. A kar dékánja, dr. Székely Csaba és a képzőművész felesége között létrejött megállapodás értelmében a festményeket a kar bekeretezteti, s az állandó kiállítás megnyitásáig megfelelő, védett helyen tárolja. A száztíz festmény zöme akvarell, ám találunk krétával, temperával készült képeket is. A tájképek, portrék mellett Sopronba kerültek a Tűztoronyról, a Várkerületről és más régi soproni városrészekről készített festmények.
– A kar vezetése olyan helyen szeretné megrendezni a tárlatot, amelyet a nagyközönség is felkereshet, s az alkotások kellő biztonságban lennének – vette át a szót dr. Székely Csaba dékán. – Az elképzelés szerint a most épülő aula és nagyméretű előadótermek alkalmasak lesznek ilyen jellegű tárlatok elhelyezésére. A kiállítás mellett az épület falán tábla őrzi majd Mendlik Lajos művészi életpályája sikereit.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedi kistigris az országos kilencedik

Tízezer magyar kis- és középvállalkozást hasonlított össze egy hitelminősítő cég. Három szegedi… Tovább olvasom