Kisalföld logö

2016. 12. 05. hétfő - Vilma -6°C | 4°C

Állami támogatások az uniós országokban

Az unión belül az egységes belső piac verseny-nyomást gyakorol a vállalkozásokra, így a tagállamokban is megnő a késztetés a nemzeti ipar védelmére. Ez azonban olyan nem kívánatos támogatási versenyt indítana el, amely aránytalanul torzítaná az egységes belső piac fejlődését, adott esetben éppen a gazdagabb tagállamok javára.

A versenyjogi tanácskozásról az ügyvédi iroda által készített összefoglaló kiemeli, hogy bár az EU generálisan tiltja az állami támogatást, de a mezőgazdaságban és a közlekedésben az mégis megengedi az uniós versenyjog.

A közlemény szerint mára kialakult az a szabályrendszer, amely kordában tartja az állami támogatásokat. Ilyen támogatásnak minősül az, amikor az állami beavatkozás előnyt biztosít a piaci szereplő számára, a támogatás tagállami forrásból származik, a kedvezményezett pedig meghatározott vállalkozás vagy iparág.

Az előny alatt olyan kedvezményt kell érteni, amelyhez rendes versenypiaci körülmények között a vállalkozás nem jutott volna hozzá. Az állami forrás nem csak a központi állami szervek által adott, hanem az önkormányzati, valamint állami vállalati támogatást is jelenti.

Sajátos kivétel az állami támogatások fogalma alól a közszolgáltatóknak nyújtott támogatás. Ha teljesül ugyanis az Európai Bíróság által az Altmark ügyben kifejtett négy kritérium, akkor nem lehet előnyről szó, még ha a vállalkozás részben állami pénzekből is gazdálkodik. Nincs szó tehát előnyről akkor, ha a támogatott közszolgáltató, az ellenérték előre meghatározott, nem haladja meg a költségeket, és csak olyan költségek kerülnek elszámolásra, amelyek egy jól szervezett cégnél felmerülnek.

A támogatás akkor tiltott, ha az torzítja a versenyt és befolyásolja a tagállamok közötti kereskedelmet. Ugyanakkor megengedett a támogatás, ha azt a Bizottság vagy a Tanács engedélyezte, közszolgáltatás kompenzálására szolgál, illetve a támogatott a mezőgazdaságban vagy a közlekedésben tevékenykedik.

Olvasóink írták

 • 1. szocdem 2010. szeptember 08. 10:57
  „Lári fári...

  Az összes világhírű közgazda szerint a civilizációnk sajátossága, hogy az Állam inteligens módon BEAVATKOZZON a gazdaságba. Másnéven "szociális gazdaság" -nak nevezik a modern kapitalizmust.

  Ezt teszik az EU alapító országaiban is, és JÓL MŰKÖDIK!! (Marx-Keynes)

  A nálunk lévő szabad piaci anarchia meg elfogadhatatlan, már két csomaggal is megfizettük a csődjeit! (Bokros, Bajnai) A peremországoknak valóban fel kell hagynia ezzel a neokapitalista szörnyűséggel, és át kell térni a szociális államra, mint ahogy 60 éve az alapító országok is azon az úton járnak.

  A cikkből csak az az igaz, hogy egy egységes Európában két gazdasági paradigma nem létezhet! A mienk is a szemétree való. Igaz ez pár ezer ostoba "szakértő" állásába is kerülhet, de az Ő bajuk. mért nem mentek kőmüvesnek, vagy autószerelőnek? Akkor csak építettek volna, és soha egy cent kárt nem okoztak volna az országnak!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Károli egyetem vezetője bízik doktori iskolájuk akkreditációjában

A Károli Gáspár Református Egyetem megbízott rektora bízik abban, hogy a Magyar Felsőoktatási… Tovább olvasom