Kisalföld logö

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 22°C | 33°C Még több cikk.

Állami segítségre vár a sármelléki repülőtér

Hat héttel a sármelléki Fly Balaton repülőtér tervezett újraindítása előtt még egyetlen járatra sincs szerződése a légikikötőt üzemeltető cégnek. A vállalat tárgyal a lehetséges partnerekkel, ugyanakkor állami segítséget vár - mondta a Független Hírügynökségnek Kiss Antal, a Cape Clear Aviation Kft (CCA Kft). kommunikációs ügynökségének vezetője.

A környékbeli szállodatulajdonosok attól tartanak, hogy több tízezer turistát veszítenek el, ha nem jönnek járatok.A sármelléki repteret tavaly ősszel zárták be ideiglenesen, miután a Ryanair légitársaság leállította a légikikötőbe indított menetrendszerinti járatait. Akkor a repteret üzemeltető társaság azt ígérte: idén március végén újra nyitnak. Most a Fly Balaton Airport internetes oldalán a "Járatok" kategóriára kattintva csak egy üres oldalt talál az érdeklődő. Kiss Antal elmondta: tárgyalnak az idei járatokról. Hogy lesznek-e, az az azokat indító társaságoktól függ. Kiss Antal nem erősítette meg azt az értesülést miszerint pénzügyi gondokkal küzdene a repteret üzemeltető cég, ugyanakkor úgy vélte, hogy a reptér révén keletkező költségvetési bevétel egy részét vissza kellene forgatni a vállalkozásba.

Suchman Tamás, a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke a Független Hírügynökség kérdésére úgy nyilatkozott: "a magyar államnak nagyon fontos érdeke fűződik ahhoz, hogy Sármellék működjön". Hozzátette: tárgyalnak a turizmusban érdekelt cégekkel az anyagi segítségnyújtásról. Felmerült az is, hogy csökkentik a repülőtér működtetésért az államnak befizetett összeg nagyságát. Molnár Ágnes, a hévízi Hotel Európa vezérigazgató helyettese a Független Hírügynökségnek azt mondta: csak az ő szállodájukban évi tízezer vendégéjszakát töltenek el évente azok a turisták, akik a sármelléki repülőtérre érkeznek. A vezérigazgató helyettes szerint kétséges, hogy a többnyire Hamburgból, Düsseldorfból, vagy Oroszországból érkező turisták busszal is eljönnének-e ide. Február végétől már nem Sármelléken működik a DHL Express Nyugat-dunántúli logisztikai központja - ezt a cég Marketing Manager-e, Szilágyi Nóra közleményben tudatta a Független Hírügynökséggel. A Magyar Turizmus Rt. szintén kiadott egy közleményt, amelyben három "forgatókönyvet" vázolnak fel a repülőtér jövőjével kapcsolatban.

A "pesszimista" előrejelzés szerint a légikikötő tulajdonosa nem talál befektetőt, ezért be kell zárni a repteret. Az optimista változat szerint sikerül új befektetőt találni, aki vállalja az üzemeltetést, kifizeti a reptér adósságait és még az idei szezonban újraindulhat a légi forgalom Sármelléken. A realista szemléletmód szerint a tulajdonos ugyan talál új befektetőt, de az üzemeltetés átvételével kapcsolatos teendők elhúzódnak, és leghamarabb csak a szezon végén tud új járatokat fogadni a repülőtér.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több ezren kísérték utolsó útjára Tasnádi Pétert

Több ezren búcsúztak el pénteken Pécs polgármesterétől, Tasnádi Pétertől. A gyászszertartáson,… Tovább olvasom