Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 4°C Még több cikk.

Állami forintok helyi kasszákba

Hat megyei település összesen 35 millió forintot kapott az uniós pályázatuk megvalósítására.
Hat megyei településnek összesen 35 millió forintot ítéltek oda az európai uniós önerőalapból uniós pályázatuk megvalósítására. A pénzt azonban csak akkor kapják meg az önkormányzatok, ha valóban elnyerik a brüsszeli támogatást, ami többségüknek még nem sikerült.


A kormány tavaly hozta létre az EU-önerőalapot azért, hogy a saját forrással meglehetősen szűkösen álló önkormányzatok pályázatai ne bukjanak el pénzhiány miatt. Pozsgai Balázs, a Belügyminisztérium (BM) miniszteri kabinetjének vezető főtanácsosa, volt győri országgyűlési képviselő a Kisalföldnek arról számolt be, hogy elbírálták az idei első ütemre beérkezett pályázatokat.

Megyénkben hatan

Az országban 224-en nyertek el összesen két és fél milliárd forint támogatást, amivel 40,5 milliárd forintnyi beruházás valósulhat meg. A megyében hat önkormányzat járt sikerrel, amelyeknek 34 millió 976 ezer forintot ítéltek oda. Ez az összes pénz 1,4 százaléka. Az alapban még 4,9 milliárd forint áll rendelkezésre a következő fordulókra.

Ezeket az összegeket a BM csak akkor fizeti ki, ha a települések elnyerik az EU-s támogatást, ami általában még nem történt meg. Kancsal Károly, Bakonyszentlászló és Fenyőfő körjegyzője meglehetősen szkeptikus. Utóbbi kisközség azért adott be pályázatot a Regionális Fejlesztési Operatív Programba (ROP), hogy megszüntesse zsáktelepülés jellegét. A faluból a Pápateszér felé vezető földutat aszfaltoztatnák le, és ugyan az elképzelést a támogatásra javasoltak közé sorolták, úgy tudják, ennek ellenére egyelőre felfüggesztették a ROP-keretet. A szakember hozzátette: emiatt nem tudják, hogy fel tudják-e egyáltalán használni a most odaítélt pénzt.

Tudják, mire költik

Ilyen problémái Pannonhalmának biztosan nem lesznek, miután nemcsak sikerrel pályáztak a SAPARD-keretre, hanem 61 millió forintból már fel is újították a Zrínyi, a Ságvári és az Újtelep utcát. Az önerőalapból 6 millió 109 millió forintot kapnak. Mayer Józsefné, a város jegyzője a Kisalföldtől értesült a számukra kedvező döntésről. Elmondta: a beruházásra azért volt szükség, mert a három utca szinte járhatatlan állapotban volt a sok kátyútól.

Beled és Vásárosfalu egy-egy külterületi földút fejlesztésére kért és kaphat segítséget, előbbi 7 millió 805 ezer, utóbbi 3 millió 428 ezer forintot. Mindkettőjük neve mellett az szerepel, hogy uniós pályázatukat támogatásra javasolták. A hegykői önkormányzat még csak ott tart, hogy beadta a pályázatot a fertői kerékpárút belterületi zárószakaszának kiépítésére. Ha nyernek, a saját forrással nem lesz gond, miután 4 millió 815 ezer forintot szavaztak meg neki.

Számítanak rá

Ugyanebben a cipőben jár Mosonmagyaróvár, ahol a harminc férőhelyes mosoni bölcsőde helyett építenének 255 millió forintból egy új, negyven férőhelyeset. Az önerőalapból 9 millió 180 ezer forintot ítéltek meg segítségképpen. Az Egyesített Bölcsőde vezetője, Hoffmann Attiláné kifejtette: ha sikeres lesz az EU-pályázat, gyermek- és családközpontú intézményt hoznak létre például gyermekfelügyeleti rendszerrel, baba-mama klubbal, internetes hozzáféréssel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Turistaközpont lesz a Habsburg-házból

Turisztikai és kulturális látogatóközponttá alakítják át a mosonmagyaróvári piarista oktatási… Tovább olvasom