Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Állami cégek üzleti tervéről is döntött a vagyontanács

Állami cégek 2010. évi üzleti tervéről, stratégiájáról és 28 ezer hektár földhaszonbérleti pályázatának kiírásáról döntött a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács (NVT).

Az MNV két balatoni kikötő építését és egy felújítását lehetővé tévő szerződést kötött különböző befektetőkkel a mederhasználatról.

A Tokaj Kereskedőház Zrt. 2010-2012-es stratégiáját, a Volánbusz 2010. évi - null szaldóval számoló - üzleti tervét hagyta jóvá a tanács.

Az NVT a Tokaj Kereskedőház Zrt. 2010. május 10-re összehívott éves rendes közgyűlésére adott mandátumot az állami tulajdonos képviselőjének. Ezen a közgyűlés döntenek többek között a társaság 2010-től 2012-ig szóló stratégiai tervéről. A stratégia fő megállapítása: a társaság a jelenlegi kedvezőtlen külső feltételeket is figyelembe véve rendelkezik azokkal a feltételekkel és adottságokkal, amelyek a jövőbeni teljesítménynövekedést megalapozhatják.

Az ország egyetlen törvényileg zárt borvidéke, Tokaj Hegyalja speciális - hungaricum minősítésű - terméke az aszú és a "Tokaji" márkanév rangja miatt a Tokaj Zrt. az egész magyar borágazat "zászlóshajója" - olvasható az MNV közleményében. A cég legnagyobb szőlőfelvásárlóként a borvidék működésének vezető szereplője. A társaság célja az aszú borok belföldi és külföldi értékesítési mennyiségének volumenének növelése, a készletek optimalizálása.

A cég feladatai közül kiemelkedik az integrátori szerep. Tavaly a Tokaj Zrt. 1.830 termelővel kötött szerződést, ami miatt szerepe van az EU forrásból finanszírozott ültetvény felújítási programban is.

Az MNV Zrt. jóváhagyott három balatoni mederhasználati szerződést, aminek eredményeként közforgalmú személyhajó és vitorláskikötő létesülhet Balatonfenyvesen, valamint hajó- és vitorláskikötő épülhet Balatonberényben, lehetőség nyílik az egyik fonyódi kikötő fejlesztésére és korszerűsítésére.

Az MNV közleménye emlékeztet arra, hogy az utóbbi hetekben a sajtóban is megjelenő élénk vita bontakozott ki azzal kapcsolatban, hogy az MNV Zrt. akadályozza a balatoni kikötők létesítését azáltal, hogy szigorú szerződéses feltételeket alkalmaz és magas összegű mederhasználati díjakat határoz meg.

Ennek ellenkezőjét bizonyítja - hangsúlyozza a közlemény -, hogy a fenti három kikötő beruházói elfogadták mind a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács által 2010. januárjában módosított, a befektetők szempontjából számos ponton jelentősen kedvezőbb szerződéses rendelkezéseket, valamint az igazságügyi szakértő által készített értékbecslésen alapuló mederhasználati díjak összegét.

A közlemény megjegyzi, hogy a jelentős összegű európai uniós forrás felhasználásával megvalósuló beruházások hozzájárulhatnak a Balaton Üdülőkörzet fejlődéséhez, továbbá munkahelyeket teremthetnek a térségben.

Az NVT a Volánbusz Zrt. egyszemélyes tulajdonosaként alapítói határozatot adott ki a Volánbusz 2010. évi üzleti tervéről. A null szaldóval számoló üzleti terv az idei évi átlagkereset 2 százalékos fejlesztését irányozza elő. Az üzleti terv szerint a Volánbusz idén folytatja a forgalmi infrastruktúra fejlesztését, többek között az Újpest Városkapu közlekedési csomópont forgalomtechnikai bővítését.

Közbeszerzési eljárás keretében pedig 60 darab alacsonypadlójú elővárosi autóbusz megrendelését tervezi.

Az NVT 30 nappal meghosszabbította a Vértes Volán Zrt. vezérigazgatói pályázatának határidejét, mert a döntéshez rövid idő áll rendelkezésre. A Vértes Volánnál ugyanis a munkáltatói jogot a közgyűlés gyakorolja, és a május 17-re összehívott tulajdonosi tanácskozás nem ad elég időt a megalapozott döntéshez.

Az uniós forrásból finanszírozott agrár-környezetgazdálkodási programhoz kapcsolódó haszonbérleti pályázati egységek utolsó körének meghirdetését is jóváhagyta az NVT. A pályázatok közzétételét követően az MNV Zrt. teljesítette a jogszabályban előírt kötelezettségét.

Korábban mintegy 43 ezer hektár meghirdetéséről volt szó, de csak mintegy 28 ezer hektárnyi terület haszonbérlete kerül pályáztatásra. A csökkenés oka, hogy az agrár-környezetgazdálkodási pályázaton győztes jelenlegi használóknak a pályázat kiírása érdekében előzetesen le kellene mondania a jelenleg érvényes haszonbérleti jogáról. Ezt azonban a kockázat miatt sokan nem vállalták.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Traktornak csapódott az autó a 48-as úton - két sérült

Ketten megsérültek abban a személygépkocsiban, amely egy álló traktornak csapódott a 48-as számú… Tovább olvasom