Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Államháztartás: 1,2 milliárd hiány júliusban

Az államháztartás júliusban - önkormányzatok nélkül - 1,2 milliárd forint hiánnyal zárt - közölte a Pénzügyminisztérium szerdán.
Oszkó Péter szerint "az eddigi pénzügyi adatok azt mutatják, hogy a tervezettnek megfelelően tudunk gazdálkodni".

Az államháztartás első hét havi hiánya 815,8 milliárd forint volt.
Oszkó Péter a Vám- és Pénzügyőrség szerdai sajtótájékoztatóján elmondta: a kormány a nagy gazdasági visszaesés miatt az adóbevételekben meglehetősen nagy kieséssel számolt, és ehhez igazították a költségvetési gazdálkodást, illetve a költségvetési hiányt. A bevételek a miniszter szerint összességében megfelelnek a jelenlegi prognózisnak.

Az államháztartás júniusban 245,9 milliárd forint deficitet mutatott, az első félévben a pénzforgalmi hiány 814,6 milliárd forint lett, ami a GDP 3,1 százalékával egyenlő.

A szaktárca júniustól három hónaponként ad pénzforgalmi szemléletben államháztartási előrejelzést - amely az önkormányzatok nélküli mérleget tükrözi -, a legújabb szerint szeptember végére 1.067,7 milliárd forint hiány várható.

Az idei évre GDP-arányosan, pénzforgalmi szemléletben 991,8 milliárd forint hiányt vár a Pénzügyminisztérium, ami a GDP 3,8 százaléka, mivel az év utolsó három hónapja hagyományosan többletet mutat.
Tavaly júliusban az államháztartás - önkormányzatok nélkül - 140,6 milliárd forint többlettel zárt, az első hét hónap összesített mérlege 581,3 milliárd forint deficitet mutatott, ez a GDP 2,1 százalékának felelt meg.
A PM közlése szerint az idén júliusban az államháztartás minimális mértékű hiánnyal zárt, lényegében egyensúlyi pozíciót ért el. Mind a központi költségvetésben, mind az elkülönített állami pénzalapoknál többlet keletkezett. A központi költségvetés 10,7 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok 6,4 milliárd forintos többletet mutattak, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 18,3 milliárd forintos hiánnyal zártak.

Az idei első hét hónapban a központi költségvetésben 703,2 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjainál 133,8 milliárd forintos deficit alakult ki, míg az elkülönített állami pénzalapok 21,2 milliárd forintos többletet halmoztak fel.

Az államháztartás teljes költekezése az első hét hónapban 8.154,2 milliárd forint volt, míg az összes bevétele 7.338,4 milliárd forintot tett ki.

Olvasóink írták

 • 3. Primax 2009. augusztus 06. 08:16
  „thermoline #1 !
  Hitelből.”
 • 2. éaa 2009. augusztus 06. 08:11
  „Oszkó Péter, mint pénzügyi zseni, nemének kiváló példánya csak erre képes? Hol van itt a szakértelem?”
 • 1. thermoline 2009. augusztus 05. 23:44
  „én valamit nem értek.7.338,4 milliárd forintból hogyan lehet elkölteni 8.154,2 milliárd forintot?ez nekem magas.....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Durva! - Porig égett a körözött Audi - Fotóval

A levegőn kívül más is „büdös" volt kedd éjszaka Tata és Kocs között. Egy lángoló Audihoz… Tovább olvasom