Kisalföld logö

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 9°C | 16°C Még több cikk.

Álkulccsal az egészségért

Mindinkább a személyre szabott – s ami ezzel jár, mellékhatásmentes – gyógyszerek létrehozása felé fejlődik az orvostudomány. Nemsokára lehetővé válhat, hogy nem kell hosszasan kísérletezni gyógyszerek kórházi „beállításával": egyetlen vérvétellel kideríthető, bizonyos gyógyszerből mennyit igényel a beteg.
Bizonyos véralvadásgátló gyógyszerek esetében máris meg tudják állapítani, mekkora adag szükséges a kezeléshez Illusztráció: Tésik Attila
Egyénenként másképp reagál a szervezet a különböző hatóanyagokra. Ezért igényel időt a gyógyszerek kórházi „beállítása": minden ember esetében külön-külön ki kell deríteni, mekkora az a mennyiség, ami megfelelő számára. Tehát ami nem annyira kevés, hogy hatástalan legyen, de nem is annyira sok, hogy mellékhatások is jelentkezzenek.

Káros mellékhatások

– A helyzet egyre javul: mind több, olyan gyógyszert sikerül kifejleszteni, aminek, személyre szabott alkalmazás esetén, nincs mellékhatása, vagy ha van is, nagyon kevés – mondja Falkay György professzor, a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerhatástani és Biofarmáciai Intézetének vezetője. Ma már például a korábbi „néma gyilkost", a magasvérnyomás-betegséget nagyon jól lehet kezelni. Korábban csak olyan gyógyszerek álltak rendelkezésre e területen, amelyek a vérnyomást ugyan csökkentették, de iszonyatos mellékhatásai voltak. Másik példa: a koleszterinszint-csökkentésre nemrég új gyógyszercsaládot kísérleteztek ki, mely egyetlen enzimet bénít, azt, amely különösen fontos szerepet játszik a koleszterin-létrehozásban; a szervezet működésébe tehát másutt nem avatkozik bele. A korábban használt koleszterinszint-csökkentők beavatkoztak, s mellékhatásként súlyos gyomor-bélproblémákat okoztak. További példa: a krónikus ízületi gyulladás is kezelhető ma már mellékhatások nélkül; nemrég még csak olyan készítmény állt rendelkezésre, amely gyomorfekélyt okozott. A betegnek ugyan csökkentek az ízületi gyulladásos tünetei, viszont közben kilyukadhatott a gyomra.

A tudomány útjai

A kutatások folynak tovább a szelektív, s egyénre szabotthoz közelítő terápiák kidolgozásáért. A szervezetben lévő, úgynevezett receptorok fölfedezése rávilágított, miként is hatnak a gyógyszerek, és hogyan érhető el: egy-egy készítménynek lehetőleg csak egyféle hatása legyen, az, ami a gyógyuláshoz kell. A receptor olyan „zár", amelyhez egy, szervezet termelte anyag a „kulcs". Ha ebből az anyagból a szervezet keveset, vagy éppen túl sokat termel, „álkulccsal" kell helyettesíteni. Az álkulcs éppúgy nyitja a zárat, mint az igazi, vagy épp – ha az szükséges a gyógyuláshoz – elzárja az utat a kulcs elől. Gond akkor van, ha egymáshoz hasonlító receptorok, „zárak" több szervben is föllelhetők. Azaz főképp csak voltak: egyre szelektívebb, csak egy-egyféle receptorra ható gyógyszerek kerülnek forgalomba.

A humán genom, az emberi génkészlet történt feltérképezése is óriási lehetőségek elé állítja a kutatást. A jelenlegi gyógyszerkincs segítségével mintegy ötszázféle receptorra, enzimre, fehérjére lehet – az említett kulcs-álkulcs-zár modell segítségével – hatni. A humán genom program kiderítette, a DNS befolyásolta fehérjék száma legalább 60-70 ezer, s ha megfigyeljük, egy adott betegség mely fehérjék számának emelkedésével vagy csökkenésével jár, azt is tudni fogjuk, hogy milyen fehérjéket gátló vagy stimuláló gyógyszert kell fejleszteni – olyat, ami a többire nem hat.

Elég a vérvétel

A beteg – teljesen egyéni – reakciókészsége is megjósolható a gyógyszert lebontó enzim vizsgálatával – s nem kell hosszasan kísérletezni a gyógyszer beállításával, elég egy vérvétel. Ha az enzim az átlaghoz képest jobban vagy kevésbé bontja az adott szert, az eltérésnek megfelelően kell módosítani a hatóanyag- mennyiségen. Magyarországon – például éppen bizonyos véralvadásgátló gyógyszerek esetében – máris meg tudják állapítani ilyen módon, mekkora adag szükséges a kezeléshez, mi az a mennyiség, ami kellőképp gátolja a véralvadást – s így a vérrögképződést is –, viszont még nem vezet vérzésekhez. Ez már egyénre szabott, mellékhatásmentes terápia.

Rákkutatás

A rák elleni védekezés során különösen fontos, hogy a hatóanyag csak a ráksejtekkel szemben fejtse ki hatását, s az egészségeseket ne bántsa. Ezt nem könnyű elérni, a ráksejtek ugyanis a szervezet „saját sejtjei", és a hatóanyag nem mindig tud különbséget tenni a rákos és nem rákos sejtek között – mondja Falkay professzor. De ma már létezik olyan szer, amely csak a ráksejtekben lévő, bizonyos fehérjét keresi, s csak arra hat. A gond az, hogy a ráksejt egy idő után olyan szállítófehérjét hozhat létre, mely eltávolítja a sejtbe került gyógyszert. Az egyetemen jelenleg épp e témakörben folyik kutatás, az SZBK-val együttműködve. Másik lehetőség a rák elleni védekezésben: azt kell megakadályozni, hogy a szervezetben létrejöjjenek a ráksejtek táplálásához szükséges új erek. A kísérletek mindkét esetben azt igyekeznek elérni, hogy az egészséges sejtekre ne terjedjen ki a rák visszaszorítását célzó hatás – a szer a lehető legszelektívebb legyen.  

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mozihalál még nem fenyeget

Évek óta egyre kevesebben járnak moziba hazánkban – akárcsak a világon mindenhol. A… Tovább olvasom