Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Alkudozás a minimálbérről

A szociális partnerek és a kormány várhatóan idén sem jut könnyen közös álláspontra a minimálbér emelésének kérdésében. A jövő évre kötelező minimálbér konkrét mértékéről hamarosan megkezdődnek a tárgyalások az országos érdekegyeztetés fórumán.
A legkisebb bér adómentessé tétele mindenképp javulást hozott a legalacsonyabb keresetűeknek. A jelenlegi kormány az emelésről kizárólag a szociális partnerekkel – a munkaadói és a munkavállalói oldallal – egyet értésben akar dönteni, a jövő évre tervezett adó- és járulékszabályok és az inflációs feltételezések alapján.
A szakszervezetek az idei tárgyalásokon arra törekednek, hogy a minimálbér jövőre az európai uniós gyakorlatnak megfelelően elérje az átlagkereset 60 százalékát és nettó értéke legyen azonos a létminimummal – tudtuk meg Németh Kálmántól.
A Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének megyei képviseletvezetője mintegy 4 ezer forintos emelést tartana megfelelőnek, mert az szerinte a legkisebb bér szeptemberi adómentessé tételével együtt jelentős javulást eredményezne a legalacsonyabb keresetűek „borítékjában". Emellett szervezete már évek óta több sávos – képzettség szerint 5 kategóriába osztott – minimál bér-meghatározást javasol az országos fórumokon.

Hosszadalmas egyeztetések

2000-ben többfordulós egyeztetést követően sem sikerült meg egyezniük a partnereknek, így a kormány határozott a 2001-es kötelező legkisebb bérről. A munkavállalói oldal – bár tartott az elbocsátásoktól, a részmunka időbe kényszerítésektől és az irreális teljesítmény követelményektől mint következményektől – elfogadta az emelés mértékét. A munkaadói oldal viszont – mivel kompenzációs javaslatait a kormány sorra elutasította – nem fogadta el a 40 ezer forintot. Az egyeztetés a múlt évben is hosszadalmas volt. A szakszervezetek kevesellték a 2002-re javasolt 50 ezer forintos minimálbér nettó tartalmát, mert az nem érte el a létminimum szintjét. A munka adói oldal viszont még ezt is soknak tartotta. Végül sikerült megegyezni. A munkaadói oldal azzal a feltétellel fogadta el az emelést, hogy a Munkaerő- piaci Alap 15 milliárd forintot biztosított kompenzációs keretre.
A munkavállalói oldal azért csatlakozott a megállapodáshoz, hogy ne a kormány egyoldalú döntésével, hanem testületi állásfoglalással határozzák meg a minimálbér mértékét.

Pozíciójavulás

A 2001-es, illetve a 2002-es minimálbér-emelés számottevő pozíciójavulást eredményezett a legkisebb kereseteknél. A 2000. évi 25.500 forintos legkisebb bér 40 ezer forintra emelése 57 százalékos, majd a 40 ezer forint 50 ezer forintra emelése további 25 százalékos javulást eredményezett. A 2001-es 40 ezer forintos minimálbér adó- és tb-levonás utáni összege 30.800 forint, az idei 50 ezer forintos minimálbér nettó tar talma 37.750 forint volt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hogyan dolgozik a feng shui-szakértő?

A feng shui mester megállapítja a csí lüktető áramlatait a lakásban/házban, és… Tovább olvasom