Kisalföld logö

2017. 02. 26. vasárnap - Edina -1°C | 9°C Még több cikk.

Alku az év utolsó napjaiban is

Nagy kérdés, mi lesz januártól a természetbeni juttatásokkal, s 2010-től nyitva lesznek-e hétvégén is az üzletek. Egyelőre a munkaadók és a szakszervezetek között is tart az egyeztetés, az alku.

A reálbérek csökkenésének megállítására, de legalábbis ennek mérséklésére törekszik a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete, s nem titok, az egyeztetésben részt vevők elégedetlenek a minimálbér jelenlegi, mindössze 2000 forintos emelésével, ami 73.500 forintot, a szakmunkás-minimálbérnél pedig 89.500 forintos összeget jelent.

Ugyancsak kérdés a cafetéria, azaz a természetbeni juttatások rendszerének megváltozása. A hidegétkezési utalvány például nagy valószínűséggel eltűnik, mert akkora adót fizetnének utána a munkáltatók. Huszonöt százalékos adó terheli 2010-től a melegutalványt, de változást jelent, hogy eltűnhet, legalábbis nem támogatnák ezután a beiskolázási hozzájárulást.

– Vita van arról, hogy a 100 milliárdos összegű melegétkezési támogatás a kereskedelembe vagy a vendéglátásba ˝vándorol˝, azaz csak a meleg ételről vagy a felmelegíthető áruról beszélünk – magyarázta az országos elnök. – Ugyanakkor megfigyelhető a cégek azon törekvése, hogy mentik, ami menthető, hiszen jövőre egyetlen munkáltató sem szeretne rosszkedvű emberekkel dolgozni. Így ugyan különböző, de mindenki számára elfogadható kompromisszumokat keresnek.

Sáling József, a 25 ezer tagot tömörítő Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke érdeklődésünkre elmondta, megkülönböztetett társadalmi vita kíséri a vasárnapi nyitva tartást, egyre többen támogatnák a szabad vasárnap rendszerét, azazhogy az üzletek, a nagyáruházak a hét utolsó napján tartsanak zárva. 
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átverhetetlen traffipaxok

A legálisan kapható és egyre több járműben használt detektorok sem érzékelik a rendőrök szerint azt… Tovább olvasom