Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Alkotmánysértő Jobbik szlogen

Az Országos Választási Bizottság szerint alkotmánysértő a Jobbik szlogenje, amely szerint "Magyarország a magyaroké!"; a testület erről szerda esti ülésén döntött.

A testülethez azért fordult kifogással egy magánszemély, mert szerinte az ország számos pontján és szórólapon - valamint a Jobbik Magyarországért Mozgalom internetes oldalán - található szlogen ellentétes az alkotmánnyal, amely kimondja, hogy "a Magyar Köztársaságban élő nemzeti és etnikai kisebbségek részesei a nép hatalmának: államalkotó tényezők". Arra hivatkozott, hogy a szlogen ezért nem felel meg a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlásnak, és így sérti ezt a választási alapelvet.

A kifogást megfogalmazó arra is felhívta a figyelmet, hogy a "Börtönbe Gyurcsányékkal!" szlogennel kapcsolatban az OVB már megállapította ugyanennek az alapelvnek a sérelmét, amit a Legfelsőbb Bíróság helyben is hagyott. Ennek ellenére a szlogen a mai napig látható a plakáton és a szórólapon, vagyis a párt nem tett eleget az eltiltásnak.

Ezért kérte az OVB-t, hogy a "Magyarország a magyaroké!" szlogennel kapcsolatban állapítsa meg annak alapjogsértő voltát, a "Börtönbe Gyurcsányékkal!" szlogennel összefüggésben pedig azt, hogy az azzal kapcsolatos eltiltásnak a Jobbik nem tett eleget, és kötelezze az európai parlamenti választáson induló mozgalmat arra: mindkét szlogent távolítsa el a plakátokról.

A vitában Halmai Gábor elnökhelyettes azzal érvelt, hogy a szlogen - szemben az Amerika az amerikaiaké! "befogadó" szlogennel - alkalmas a választók rosszhiszemű félrevezetésére, és azt sugallja, mintha a törvényben rögzített 13 nemzeti és etnikai kisebbséghez tartozó állampolgárok nem tartoznának abba a közösségbe, amit Magyarország jelent.

Balog József, az MCF Roma Összefogás Párt delegáltja szerint a Jobbiknak ebben a megnyilvánulásában "ott van a kirekesztés".
Bordás Vilmos Fidesz-delegált ezzel szemben arról beszélt: a jelmondatot magát kell nézni. Mint mondta, a kisebbségek Magyarországon ugyanolyan magyarok, mint bárki, ezért nem támogatja a jogsértés megállapítását.

Novák Előd, a Jobbik delegáltja szerint a szlogen véleményt, politikai akaratot tartalmaz, azt, hogy Magyarország legyen a magyaroké, nem pedig tényállítást.

Szoboszlai György, az MSZP delegáltja azon az állásponton volt, hogy a szlogen kirekesztő és az alkotmányba ütközik.

Olvasóink írták

47 hozzászólás
 • 47. kolombela 2009. június 05. 14:09
  „oszvald.ferenc 42.
  " A Baltiak "csak" a századelőn megvolt függetlenségüket kapták vissza....." írja Ön.
  Magyarország csak az 1. világháború után elrabolt területeit akarja visszaszerezni (persze nem mindenki, ez politikai beállítottságától függ).
  A nagy kérdés: mi a két törekvés közti különbség? Egy kicsit kilóg a lóláb, nem gondolja? Más országok 100 évvel ezelőtti visszarendeződése természetes, mig a mienk az tíltott. Ez a szomorú hozzáállása a dolgokhoz, sikerűlt az elmúlt 60 év agymosásos politikája a kommunistáknak.”
 • 46. tibi-a 2009. június 05. 10:25
  „És ez a halmaigábor MAGYAR egyetemen tanít (aki nem tudná Győrben!)

  Azért, majd kíváncsi leszek, mit szól ha a hülyeségeiért őt is felelősségre vonják!”
 • 45. tgkv 2009. június 05. 09:52
  „Tisztelt Oszvald úr.Természetesen nem mindegy hogy kié a tulajdon,az osztrák gazda példájával csak a szélsőséges gondolkodás veszélyére akartam felhívni a figyelmet.(Bár a bérmunkás napszámosnak oly mindegy kié a föld, lásd burgenlandi fóliasátrak)Igen az egyensulyra kellene törekedni.A protekcionista nemzeti termékvédelmet amerikában próbálták a 30-as években,nem működött.”
 • 44. Túrabakancs 2009. június 05. 08:39
  „Valahogy jövőre el kellene érni, hogy a z SZDSZ magyarellenes bandájának legnagyobb részét jogi úton
  felelősségre lehessen vonni mindazokért a nemzetellenes tettekért, melyeket folyamatosan alkalmaz
  ebben az országban! A hitelrontás szerintem megállná a helyét. A szigorú vagyonvizsgálatok pedig talán
  elrémísztené őket attól, hogy a továbbiakban ilyen ténykedéseket végrehajhassanak a hazánkban.
  Azért az érdekes, hogy a világon a legtöbb probléma a cigányokkal és a zsidósággal van, ez nemcsak
  magyar probléma!”
 • 43. tejfelesszájú 2009. június 05. 07:55
  „Kölcsey Ferenc: Himnusz

  Isten áldd meg a magyart...

  ezek szerint be kéne tiltani
  barmok bolygója”
 • 42. oszvald.ferenc 2009. június 05. 00:07
  „Kedves, 35. kolombela
  "A határrevizióval kapcsolatos szkepticizmus pedig nagyon sajnálatos.
  Körül kell nézni Európa közepén. Az elmúlt 20 év alatt birodalmak szűntek meg, sok új ország alakult" - írja Ön.

  Szkepticizmusom oka, hogy sem Szlovákia sem Románia sem ...stb. nem birodalom, amely széteshetne. Nem fognak szétesni, a határrevíziót csak háborúval lehetne elérni. No comment. A Baltiak "csak" a századelőn megvolt függetlenségüket kapták vissza - egy rakás orosszal a nyakukon.

  Csak költői a kérdés: aki "meleg", az már nem is magyar?

  És egy másik költői kérdés: valóban csak az számít, hogy mennyiért veszem a terméket? Ha ugyanannyi, akkor lehet osztrák is? valóban mindegy, kié a tulajdon? Akkor miért akadályozzák a magyar föld/szőlő szerzést Burgenlandban? Miért védi a legtöbb EU ország kőkemény protekcionizmussal saját mezőgazdaságát? Miért nem hallani arról, hogy mennyi magyar vállalkozás szerez tulajdont nyugaton? Vagy csak egyirányú ez a piac? Nem vagyok EU ellenes, és nem is az EU val van baj: mi csinálunk hülyét magunkból már megint. A "mindent a magyaroknak" szemlélet veszélye pedig az autarchális (önellátó) gazdálkodás felé való elmozdulás, amiből a 80-as évek Albániája már mutatott példát...köszönjük, ebből sem kérünk.

  Összefoglalva: Az egészséges egyensúlyra kellene törekedni: gazdaságpolitikában, külpolitikában egyaránt.

  Üdvözlettel: Oszvald Ferenc”
 • 41. oszvald.ferenc 2009. június 04. 23:40
  „Kedves Zsolt,
  14. hozzászólásával egyet tudok érteni, nem véletlen írtam magam is a bocsánatkérést a"nagyok" részéről. Szerintem sok magyarnak már az is elégtétel lenne, ha belátnák Európában a trianoni békediktátum hibás voltát. Egyébként meg nem tudom mi lesz itt, ha demográfiai alapokon kezdünk el határokat húzogatni, ld. Koszovó. Nem vagyok a multikultúra híve, de be kell látni: az indiaiak, arabok, törökök, kinaiak a tohonya, kényelmes, dagadtrahízott lusta európaiak kényelmének megteremtésére jöttek a 60-as évek végétől kezdve. Hát itt maradtak. Mint a románok Erdélyben. Csak nehogy itt a medence alján is egyszer kevesebben legyünk...

  Üdvözlettel: Oszvald Ferenc”
 • 40. raffy2 2009. június 04. 21:35
  „az ovb jogértelmezése szerint alkotmánysértést követ el,aki a Himnusz"Isten áldd meg a magyart"sorát énekli,hiszen az ugyanúgy kirekeszti a kisebbségeket,mint a "Magyarország a Magyaroké!"jobbikos jelszó.na itt tartunk.hmm.az internacionálé biztos jobban bejön az ovb egyes elvtársainak.nem is írok mást,mert kimoderálnak.”
 • 39. tgkv 2009. június 04. 21:35
  „T."38"Azért kérem próbálja elmagyarázni hátha sikerül megértenem.Legfőképpen az érdekelne hogy miért lesz az nekem jó ha "magyarország a magyaroké" lesz újra?Vagy miért lenne jó ha erdélyt,szlovákiát,vajdaságot hozzácsatolnák magyarországhoz összesen kb.:3 millió magyarral és sokmillió magyarokat gyülőlő román,szlovák,szerb emberrel.Azt sem igazán értem hogy miért jó nekem ha magyar kézben maradnak a szántóföldek.A magyar gazda ugyananyiért adja nekem a termékét mint az osztrák.A magyar gazda nem fizet több munkabért mint az osztrák.Érdeklődve várom megtisztelő válaszát,melyet előre is köszönök.”
 • 38. kolombela 2009. június 04. 20:07
  „tgkv 36.
  Ha nem érzed a Jobbik szlogen lényegét, akkor bármennyit is magyarázhatnák neked, sohasem fogod megérteni. Nem a tulajdoni viszonyokról szól a szlogen, bár lehet, hogy te is ugyanojan jól tudod mint sokan mások, csak hitvallásod tesz cinikussá.”
 • 37. Totyis 2009. június 04. 20:00
  „Ki a ..... ha nem a magyaroké?! Megint az SZDSZ van a háttérben! Mert szerintük a buzik a cigányok és a zsidóké ez az ország! Ez nem alkotmánysértő a mocskos kampány filmjükkel együtt???”
 • 36. tgkv 2009. június 04. 19:58
  „Mit értünk magyarország alatt, ami a magyaroké?Ha valaki vesz 1 hektár földet vagy 1 építési telket akkor akármilyen nemzetiségü az az övé fizetni kell érte és nem jár alanyi jogon.Az út és közműhasználatért fizetni kell akkor is ha hottentotta az ember.Kérem valaki definiálja mi az ami az enyém is csak mert magyar vagyok.”
 • 35. kolombela 2009. június 04. 19:57
  „A balliberális oldal pontosan tudja, hogy a Jobbik szlogenje hogy értendő. Annyira berezeltek már, hogy kiesnek az eu parlamentből (és ahazai parlamentből is fognak esni), hogy minden marhaságba belekapaszkodnak. Csak, ez a kétségbeesett kapkodás nemhogy segítene rajtuk, hanem pont az ellenkezőjét váltja ki (szerencsére).
  A határrevizióval kapcsolatos szkepticizmus pedig nagyon sajnálatos. Lehet, hogy nem a mi életünkben, de előbb-utóbb ezeka mesterséges országok,akik területet raboltak tőlünk, kénytelenek lesznek visszaadni azt.
  Nem kell lemondani a lehetőségről, mert akkor valóbanvége az egésznek.
  Körül kell nézni Európa közepén. Az elmult 20 év alatt birodalmak szüntek meg, sok új ország alakult. Érdekes, nekik lehetett, mert akarták. Csak a mi "felelős" politikusaink voltak nyuszik (és nem látták meg a lehetőséget), mint ahogy most is azok.”
 • 34. ungi 2009. június 04. 19:50
  „Erdekesnek tartom, hogy Szlovakia a mienk, Erdely a mienk, csak 89 eve elvettek tölünk. Reklamalnak az ottani magyarok, kapaszkodnak ertük az itteni magyarok. De egy kerdesem azert van. Burgerland is a mienk volt. Nem reklamal megsem a kutya sem, hogy hozzank akar tartozni. Vajon miert? Pedig öket is 89 eve csatoltak el tölünk!”
 • 33. 13.István 2009. június 04. 19:36
  „MIÉRT NEM MAGYAR A MAGYAR, a 13 nemzeti-és etnikai kisebbség
  ezekszerint nem Magyarországon él,dolgozik,vagy vesz levegőt.
  Talán a holdon élnek?
  A magánszemély az talán bantu harcos?”
 • 32. xo16zy 2009. június 04. 19:08
  „Tapmancs! Hagyjad a két jordán-pozitívot. Ha nem válaszol nekik senki, előbb-utóbb eltakarodnak.”
 • 31. AHA. 2009. június 04. 19:05
  „Azért a Fidesz ügynökmúlttal rendelkező díszkommunistáira sem kell büszkének lenni.”
 • 30. Tapmancs 2009. június 04. 19:02
  „26 asher

  Te hol/miért tanultál meg magyarul?

  29 akinemfél

  Még mindig ezen lovagolsz? :) Írd be a google-ba a nevüket és megtudsz mindent.”
 • 29. akinemfél 2009. június 04. 18:21
  „Vicces,hogy a jogi egyetem tanárnoje a Jobbik listavezetoje a roplapon és annyi érzéke nincs a joghoz,hogy rogton azt mondja : a kirekesztés nem jogállamba valo cselekedet. Persze az is érdekes kérdés,hogy hogyan kerul az MSZP által a koztévébe kiválasztott sztármusorvezeto felesége a szélsojobboldalinak tuno párt listavezetoi helyére. Tényleg,kedves Jobbikosok,hogyan kerul a listátok élére, Balo Gyorgyné = Morvai Krisztina ?”
 • 28. piskóta 2009. június 04. 18:09
  „<moderálva sértő>”
47 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

95,6 százalékos adó = az öngondoskodás vége?

Öngyilkosság megadóztatni a jelenleg tehermentesen adható önkéntes pénztári munkáltatói hozzájárulásokat - mondta Szalay-Berzeviczy Attila volt tőzsdeelnök. Tovább olvasom