Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 8°C | 11°C Még több cikk.

Alkotmányozás - Schiffer: az LMP-nek elvi feltételei vannak

A Fidesz nem vette komolyan, hogy az LMP elvi feltételekhez köti az alkotmányozásba való bekapcsolódást - mondta szombaton a Szegeden megtartott fórumán Schiffer András, a párt parlamenti frakciójának vezetője.

Kifejtette: sajnálatos, hogy az elmúlt húsz év politikai elitje csak abban tud gondolkodni, hogy a különböző politikai pártok, erők zsarolnak és mutyiznak egymással. "Nem arról szólt a történet, hogy kettővel több környezetvédelmi passzus kerüljön be, és akkor benne vagyunk. Szó sincs erről, és ezt a Fidesz nem vette komolyan. Nekünk elvi feltételeink vannak" - hangsúlyozta.

Mint mondta, az ő meglátása szerint a demokratikus alkotmányozásnak két fő feltétele van. Az egyik, hogy egy alkotmány mögött nagyobb egyetértés kell, mint egy adott parlament bármilyen többsége, így nem az LMP-vel kell megegyezni. Az ország alkotmányának két-három ciklus múlva is időtállónak kell lennie, élveznie kell az emberek bizalmát, és most ez forog kockán.

A másik feltétel szerint akkor születhet demokratikus alkotmány, ha az alkotmányozó többségen belül egyetértés övezi, hogy az alkotmányosság minden esetben a többségi uralom korlátja. "Szomorúan láttuk, hogy a Fidesz-KDNP-n belül ennek az ellenkezőjét övezi teljes egyetértés" - folytatta.

Példaként említette "Balsai István semmisségi törvényét", illetve az alkotmánybírósági hatáskör megnyirbálását. Mint Schiffer András kijelentette: ilyen helyzetben nem lehet alkotmányozni, vagy az nem demokratikus alkotmányozás.

Egy ilyen folyamat akkor demokratikus, ha a parlamenti többség tudomásul veszi, hogy csak a parlamentben birtokolja a többséget, s az önkormányzati hatalom, a bírói hatalom és az alkotmánybíróság mindig korlátja a parlamenti többségnek. Ezzel a Fidesz nem hajlandó megbarátkozni.

Amíg a Fidesz alkotmányozás címén az alkotmányosságot számolja fel, tehát a többségi uralom előtti korlátokat hárítja el - márpedig ez visszaigazolódik az alkotmánytervezetből -, addig nincsenek meg a demokratikus alkotmányozás feltételei.

Egy olyan parlamenti képviselő, aki az alkotmányra és az alkotmányosságra esküdött fel, nem vehet részt egy ilyen folyamatban - hangsúlyozta az LMP frakcióvezetője.

Hozzátette: tavaly a Fidesz választási programjában egy szó nem volt az alkotmányozási tervekről. Ezt a hibát szerinte úgy lehet kijavítani, ha az alaptörvény-tervezetet megerősítő népszavazásnak vetik alá, "vagy 2014-ben a választásokon erről is mondjanak véleményt az urnákhoz járulók".

Olvasóink írták

  • 2. kolombela 2011. március 27. 16:22
    „A szadesz maradékok csak ne kössenek semmilyen feltételt, mg elvit sem. Ők ia a nemzet megnyomorításán fáradoznak.”
  • 1. rommel 2011. március 26. 21:17
    „HÁT HA NEM AKKOR NEM !!!!!!!
    EGYÉBKÉNT HÁLA ISTEN HOGY NEM !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ittas autóvezető okozott balesetet Szolnokon

A balesetet okozó ittas vezető az egyetlen sérültje annak a ráfutásos ütközésnek, amely szombat… Tovább olvasom