Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 24°C Még több cikk.

Alkotmányellenes mulasztás

a népszavazási törvényben

Budapest MTI
Alkotmányellenes a népszavazásról szóló törvény, ugyanis mulasztásos alkotmánysértés áll fenn azért, mert az Országgyqlés nem szabályozta, hogy az eredményes ügydöntő népszavazás meddig kötelező a törvényhozásra, illetve amennyiben sikertelen, mikor lehet újabbat kiírni ugyanabban a kérdésben – mondta ki az Alkotmánybíróság (AB).
Az indoklás szerint ezek a szabályozási hiányosságok bizonytalanságot teremtenek a választópolgárok számára, amennyiben nem tudhatják, hogy ugyanabban a kérdésben sikertelen népszavazás esetén mikor lehet újabbat tartani, illetve bizonytalanságot teremtenek az Országgyqlés számára is, amennyiben nem tudhatja, hogy a sikeres népszavazás meddig kötelezi, azaz ugyanabban a kérdésben mikor változtathatja meg a szabályozást.
Az AB arra kötelezte az Országgyqlést, hogy december 31-ig tegyen eleget jogalkotási kötelezettségének.
A döntést a Fidesz és az MSZP, illetve a választási bizottság elnöke is üdvözölte.
Az MSZP egyetért az AB döntésével, ugyanis valóban gondot jelentettek az AB határozatában jelzett tisztázatlanságok – mondta Avarkeszi Dezső, az alkotmányügyi bizottság szocialista elnöke. Véleménye szerint megvan a lehetőség arra, hogy az Országgyqlés az év végéig megszüntesse a mulasztásos alkotmánysértést, de ennek keretében érdemes lenne az egész kérdéskört felülvizsgálniuk a parlamenti pártoknak.
A Fidesz szerint az Alkotmánybíróság keddi döntéséből az következik, hogy az Országos Választási Bizottság (OVB) nem utasíthatja el a párt népszavazási kezdeményezéseit burkolt alkotmánymódosításra való hivatkozással – közölte Répássy Róbert, a Fidesz frakcióigazgatója kedden. Emlékeztetett, hogy ez volt az egyik legvitatottabb érve az OVB-nek, hiszen nem a népszavazás kezdeményezői követtek el hibát, amikor a népszavazás eredményét nem kötötték valamilyen határidőhöz, hanem ez a hiányosság a törvényből fakad. (Répássy Róbert áprilisban jelentette be: a vizitdíjjal és a kórházi napidíjjal kapcsolatos két kérdés ügyében, és a korábban szintén elutasított tandíjról szóló kérdés ügyében is az Alkotmánybírósághoz fordulnak.)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orvospárt alakul Magyarországon

Orvospárt alakul Magyarországon, a következő választásokon kormányzati szerepbe szeretnének jutni. Tovább olvasom