Kisalföld logö

2018. 09. 22. szombat - Móric 13°C | 25°C Még több cikk.

Alkotmánybírósághoz fordul a katolikus püspöki konferencia

Az Alkotmánybírósághoz fordul a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) Állandó Tanácsa az egyházi iskoláknak járó kiegészítő támogatás ügyében - közölte a testület csütörtökön az MTI-vel.
Az egyház vezetőiből álló tanács szerdai ülésén áttekintette az egyházi oktatási intézmények aktuális kérdéseit. Utaltak arra: az MKPK elnöke, Erdő Péter bíboros, prímás, Esztergom-budapesti érsek keddi sajtóközleményében is leszögezte, hogy sem részben, sem egészében nem mondtak le az egyházi iskoláknak 2008-ra járó közoktatási kiegészítő támogatásról. "Ilyen lemondásra az Apostoli Szentszék engedélye nélkül jogunk sem lenne" - tették hozzá.

Az Állandó Tanács a napokban kiadott kormányrendelet ismeretében úgy döntött, hogy az Alkotmánybíróságtól kéri a 2008. évi közoktatási kiegészítő támogatást meghatározó kormányrendelet és a közoktatási törvényt módosító 2009. évi törvény felülvizsgálatát, mivel álláspontja szerint azok több ponton sértik az egyházak oktatással kapcsolatos alkotmányos jogait és az Apostoli Szentszékkel kötött nemzetközi szerződést. A testület a beadvány elkészítésével ugyancsak jogi szakértőit bízta meg.

"Az alkotmányossági felülvizsgálatot az indokolja, hogy a közelmúltban a 2008. évi elszámolásról kiadott kormányrendelet az egyházakkal való előzetes egyeztetés nélkül, a hatályos törvényekkel ellentétes módon és mértékben határozta meg a 2008-ra járó kiegészítő támogatás összegét" - áll a közleményben.

Az egyház álláspontja szerint az alkotmánnyal több ponton ellentétes a kiegészítő támogatás rendszerének 2010. évtől hatályos szabályozása is. Mint írták, a parlament tavaly ősszel úgy módosította a közoktatási törvényt, hogy az egyházi iskoláknak járó kiegészítő támogatás összegéből le kell vonni az önkormányzatoktól bármilyen formában kapott támogatást. Ez a többi között azt is eredményezi, hogy az önkormányzati ingatlanban működő egyházi iskolák piaci bérleti díjat fizetnek a központi költségvetésnek az olyan önkormányzati ingatlanok használatáért is, amelyek az egyházi iskolák államosítása folytán kerültek önkormányzati tulajdonba.

"Az egyházak alkotmányban biztosított oktatási szabadságát korlátozza az a másik módosítás is, amely szerint az önkormányzati ingatlanban működő egyházi iskolák helyben lakó tanulói után járó egyházi kiegészítő támogatás összegét a központi költségvetés megfizetteti az önkormányzatokkal" - zárul a közlemény.

Erdő Péter bíboros keddi közleményében kiemelte: az adatok azt mutatják, hogy a törvényesség és a jogbiztonság egyházi intézményeik tekintetében folyamatosan csorbát szenved. Mint hozzátette, a jogállamiság elve megkívánja, hogy "az állam törvény szabta fizetési kötelezettségeit állampolgáraival szemben is határidőre, egyoldalú halogatás nélkül teljesítse, amiként ezt külföldi hitelezőivel szemben mindmáig megteszi".

Az MKPK gazdasági bizottságának hétfői tájékoztatása szerint diákonként 13.429 forinttal kapnak kevesebbet az egyházi iskolák az önkormányzati intézményeket megillető támogatásnál 2008-ra vonatkozóan.

Kiemelte: a kiegészítő támogatás összegének meghatározásánál a kormány - a törvényekben és a vatikáni szerződésben foglaltaktól eltérően - most sem vette figyelembe az egyházak számításait és az Állami Számvevőszék korábbi útmutatásait. A kormányrendeletben meghatározott pótlólagos támogatás összege gyermekenként átlagosan 34.272 forint, amit másfél éves késéssel, 2010 első félévében két egyenlő részben kell kifizetnie a kormánynak - közölte a testület.

Olvasóink írták

 • 6. Zotya13 2010. február 26. 12:38
  „Egyenrangú mindegyik iskola vagy nem?
  Ha a normál iskolákban, óvodákban megszorítások vannak, akkor az egyháziban mért ne lennének?
  Mennyivel különb?”
 • 5. Fürgeszarvas 2010. február 25. 16:16
  „Érdekes módon ilyenkor tudnak a törvényre hivatkozni, amikor pedig a pedofíliával kapcsolatban kellene együttműködni a hatóságga l,akkor a Vatikán felé mutogatnak ! ( A pedofília köztörnényes bűncselekmény,és az egyház bűnpártolást követ el!) Szóval elég szelektív a gondolkodásuk ! Adót nem fizetnek az állam felé,de ők ellenben minden szolgáltatásukért és a fenntartásukért pénzt kérnek ! Forduljanak a híveik felé,és a befizetéseikből tartsák el ők az egyházat !És végül foglalkozzanak azzal,ami elsősorban a feladatuk lenne : a lelkek ápolásával ,nem pedig a napi politika szinjén békétlenséget szítani az emberek között a szószékről !”
 • 4. fortuna54 2010. február 25. 13:37
  „Janika,te milyen iskolába jártál?Hogy nem egyháziba az biztos.”
 • 3. janika 2010. február 25. 12:52
  „Miért nema "főnökükhöz fordúlnak" hisz Ő Mindenható! Vagy mégsem?”
 • 2. janika 2010. február 25. 12:32
  „Aha, ki is mondotta "térdre csuhások"! Avagy, ha azsidókal gazsulálás akkor "sbesz dekli",ha meg a másiki azaz a papzsák tömés, és a fa kereszt állítás és köpönyeg forgatás?”
 • 1. Eva- 2010. február 25. 11:05
  „ez már a fidesz dolga lesz teljesíteni!
  igaz, hogy elintézik majd vita nélkül

  ez kevesebbet kér---az kevesebbet ad---szó nem esik róla!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szervezik a Balaton körbeölelését

A vártnál is lelkesebb fogadtatásra talált a Balaton körüli élőlánc szervezése, amelyet támogat a… Tovább olvasom