Kisalföld logö

2018. 08. 16. csütörtök - Ábrahám 17°C | 28°C Még több cikk.

Alkotmánybíróság előtt a kitüntetések

Sólyom László alkotmányértelmezési indítvánnyal fordult az Alkotmánybírósághoz (AB) a kormány, illetve a miniszterelnök által javasolt állami kitüntetésekkel kapcsolatban. A köztársasági elnök szerint vannak olyanok, akiknek kitüntetése az alkotmány értékrendje alapján nem támogatható.
Az államfő három személy, Fekete János közgazdász, a Magyar Nemzeti Bank nyugalmazott alelnöke, Marjai József nyugalmazott miniszterelnök-helyettes, volt MSZMP KB tag és Mosonyi Emil vízépítő mérnök (akinek nevéhez fűződik a bős–nagymarosi gát) magas állami kitüntetését nem támogatná március 15. alkalmából – tudta meg a kitüntetési eljáráshoz közeli, névtelenséget kérő forrástól az MTI.
Az államfő alkotmányértelmezést kért az Alkotmánybíróságtól a kormány, illetve a miniszterelnök által javasolt kitüntetésekkel kapcsolatban, mivel szerinte vannak olyanok, akiknek az alkotmány értékrendje alapján nem támogatható a kitüntetése – közölte korábban Wéber Ferenc, a Köztársasági Elnöki Hivatal sajtófőnöke. Azt később sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta, hogy Sólyom László a fentebbi három személy kitüntetését kifogásolja-e. A sajtófőnök közölte: a köztársasági elnök arra vonatkozó kísérlete, hogy a kormány, illetve a miniszterelnök módosítsa előterjesztését, nem vezetett eredményre. Sólyom László szerint ezért nyitott kérdés, hogy a kitüntetési ügyekben milyen mértékben érvényesítheti a köztársasági elnök a saját meggyőződése alapján az alkotmány értékrendjét. A köztársasági elnök azért fordul alkotmányértelmezési indítvánnyal az AB-hoz, mert csak a testület hozhat mindenkire kötelező határozatot. A Köztársasági Elnöki Hivatal hangsúlyozta, hogy az államfő az Alkotmánybíróság döntéséig nem lát lehetőséget a kitüntetési előterjesztések aláírásának megtagadására, ezért azokat említett fenntartása mellet t aláírta.
Batiz András kormányszóvivő azt közölte: idén is olyan emberek részesednek Kossuth- és Széchenyi-díjban, valamint állami kitüntetésben, akiket életművük, illetve az elmúlt években, évtizedekben végzett munkájuk erre érdemessé tesz. A jogszabályok szerint a Kossuth- és a Széchenyi-díjak esetében is egy-egy bizottság készíti elő a javaslatot, amelyet a kormány nevében a miniszterelnök terjeszt aláírásra a köztársasági elnök elé. (...) Arra azonban a rendszerváltás óta nem volt példa, hogy a bizottságok által javasolt személyek ellen vétót emelt volna a kormányfő. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kifosztotta a földön fekvő áldozatát

Megvert egy 15 éves fiút, majd a földön fekvő áldozatát ki is fosztotta egy ismeretlen vasárnapra… Tovább olvasom