Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Alkotások a fa harmóniájából

– Minden fának megvan a maga tudománya, amit ha kiismerünk, jól ki lehet használni azt – vallja Szabó Áron győri faszobrász, aki az Egyesült Államokban másfél évig egy görög mester műhelyében dolgozott. Ortodox templomi berendezéseket faragtak társaival.
A huszonhét éves fiatalember majd egy évtizede a „fa sokarcúságának bűvöletében" él. Érettségi után elvégzett egy sajátos iskolát, ahol a gazdag történelmi hagyományokból építkező, mégis alkonyát élő szakma alapjait sajátította el. Hogy a szociálismunkás-diploma mellett vagy ellenére miért választotta ezt a kifejezésmódot, arra Szabó Áron úgy felelt, hogy véletlenül „csúszott" bele, aztán bent is maradt az alkotásban.

Miként a szerelemben

– Miként a szerelemben, úgy sodródom ebben a birodalomban, ahol elém toppan a gyermeki játék és a formák összhangjának öröme. Tisztelettel adózom a középkori templomszobrászatnak. Sokszor megcsodálom a névtelen szobrászok műveit, és ha felbukkan az a fajta harmónia, melyet szépségnek érzek, megmelegszik a szívem.
A fiatalember több fővárosi műhelyben dolgozott, ahol főleg antik bútorok felújításával foglalkoztak. Ezek az évek nagyon jó iskolának bizonyultak a tapasztalatszerzésre. Ahogy mondja, keze igazából itt tanulta meg a szakmát. Ezután másfél évig a győri állatkertben volt polgári szolgálatos. Ebben a „minőségben" jó néhány faalkotás, így Xantus János mellszobra is Szabó Áron nevéhez fűződik.

Szigorú rend szerint

Az igazi ajándék ezután következett: szerencsés és véletlen körülmények között két évvel ezelőtt az Egyesült Államokba, Minneapolisba utazhatott. Először más lehetőség híján az ottani ácsok életét ismerte meg, majd pár hónap után feladta és – újabb szerencsével – egy görög mester faszobrászműhelyébe került. Társaival ők készítették például az ortodox templomok ikonosztázionjának „dús" faragásait.
– Szigorú törvények alapján készülnek ezek, de nagyon élveztem, örömmel csináltam végig a napi gyakran tíz órát. Nagyon jó volt – meséli lelkesen a fiatalember. – A görög mesternél töltött másfél év után aztán szabad próbálkozásokba fogtam. Például egy láncfűrésszel alkotó művésszel dolgoztam együtt.

Nemzetek Fesztiválja

– Nagy élményt jelentett számomra, mikor tavasszal a Minneapolisban rendezett hagyományos Nemzetek Fesztiválján a részt vevő százötven országból a magyar földet képviselhettem. Egy nagyméretű lófejet faragtam ott a helyszínen, a közönség előtt és örömükre vésővel és szobrászkalapáccsal. Óriási siker volt. Ezenkívül előadásokat tartottam és a szakirodalom egy sajátos szeletét is megmutattam az érdeklődőknek. Egy nagyméretű angyalszobrom is készült a tengerentúlon, amelyet különleges, kőrislevelű juharnak nevezett fából faragtam. Az alkotás egy bencés egyetem udvarára került.

Játék a szabadsággal

Szabó Áron néhány hete érkezett haza, és megbeszélte faszobrász barátaival, hogy mielőbb találkoznak, de most Magyarországon. Aztán később rövid időre ő is visszautazik, mert legújabb szobortervét – Játék a szabadsággal – Amerikában akarja megvalósítani.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Minelli: 'Akárhányszor esni fog, mindig rá fogok gondolni'

Kilencven éve, 1912. augusztus 23-án született Pittsburghben Gene Kelly amerikai táncos, színész,… Tovább olvasom