Kisalföld logö

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Alkohol - probléma?

PSZICHIÁTRIA - Korunk egyik legsúlyosabb és legtöbb szövődménnyel járó népbetegsége az alkoholizmus. Az alkoholbetegség okozta népegészségügyi, illetőleg társadalmi probléma szempontjából Magyarország az európai országok között vezető helyet foglal el.

A statisztikai adatok azt jelzik, hogy a tartós italozás komoly testi betegségeket okoz: a májzsugorodásban, alkoholos májbetegségben – májcirrózisban – elhunytak számát tekintve Magyarország nemzetközi összehasonlításban évtizedek óta kiemelkedik, de megnöveli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát is.

Italos állapotban megnő a balesetek aránya, de egyéb, sérüléssel járó esetekben is – például veszekedések, verekedések, közlekedési balesetek, ittas vezetés – gyakorta kimutatható az alkohol hatása. A túlzott szeszesital-fogyasztásnak jól ismertek a szociális-társadalmi hatásai is, melyek leginkább családi és munkahelyi problémákban mutatkozhatnak meg. A családok szétesése, az ilyen családokban élő gyerekek nehéz sorsa, állandó veszekedések és nem utolsósorban az anyagi problémák mind-mind ennek a következményei.

Nagyivók

Az adatok tükrében elmondható, hogy Magyarország középkorú férfirétegének 20%-a – vagyis egyötöde! – úgynevezett nagyivó. Az alkoholfogyasztásról való saját, önkéntes lemondás igen komoly nehézségekkel jár, alapvetően külső segítség nélkül nagyon ritkán lehetséges – tekintetbe véve a testi és lelki függőséget –, így érthető az adat, mely szerint az alkoholfogyasztók 11%-a tartós kontrollvesztéssel küzd. A terápiát igénybe vevő alkoholbetegek száma 35 ezer fő, a valóság azonban az, hogy hazánkban minimum 700 ezer embert érint a probléma.

Rákapni az italra

Mi vezethet ahhoz, hogy valaki „rákapjon" az italra? Bizonyított tény, hogy az alkoholbetegség eredetében a genetikai, tehát a veleszületett meghatározottság jelentős szerepet játszik, de az is kiderült, hogy a negatív példa is jelentős hatást gyakorol az alkoholproblémával küszködő családokban felnövő gyerekekre.

Felvetődik a kérdés: ki nevezhető alkoholbetegnek? Legegyszerűbben azt mondhatjuk, elsőként az – és ez a szerencsésebb dolog –, aki saját maga úgy érzi, hogy italozásából problémái vannak. Munkahelyi teljesítménye romlik, zavart szenved, otthoni problémái vannak, érzi, hogy családi kapcsolatai veszélybe kerülnek, és mindezek mögött italozását maga is látja. Esetleg kiderül, hogy gyomor- és emésztési problémái mögött az ital hatása húzódik meg, vagyis már beindult az alkohol testi egészséget károsító hatása.

A környezet szenved, nem a beteg

Kevésbé szerencsés – de nem reménytelen – helyzet, ha a családtagok, kezelőorvos vagy a munkahely jelzi vissza az illetőnek, hogy bizony érződik, rendszeres italozásából problémák vannak. Ez utóbbi – különösen a betegség kezdeti szakaszában – azonban azért szokott kevésbé eredményes lenni, mert amíg komoly jelzés nincs (például a munkahely elvesztése, család elköltözése, feleség válása), addig a kérdést az érintettek gyakorta bagatellizálják. Ennek oka összetett: elsőként az, hogy a betegre háruló úgynevezett betegségnyomás nem elég erős, vagyis az italozás következményeitől elsősorban a környezet szenved, és kevéssé a beteg.


Dr. Radics Judit

(Szerzőnk pszichiáter, magatartás-terapeuta főorvos.)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bútorozott iskolakezdés

Félmillió forintos adománnyal segítette a győri Kika áruház a győri Lukács-alapítványt. A nemzetközi… Tovább olvasom