Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Alkalmazkodnak a megváltozott helyzethez

Térségünkben van olyan település, ahol 2007-ben nem csökken az állami normatíva, míg van olyan, ahol kénytelenek lesznek hitelt felvenni. Polgármestereket kérdeztünk településük jövő évéről.
Bozsvári István, Fertőszéplak első embere optimista. Bár van nehézség bőven, de azt mondja: nem esnek kétségbe, inkább megkeresik azokat a forrásokat, ahonnan pluszpénzekhez juthatnak. A költségvetési törvény pontos számait egyelőre nem ismerik, így erről a polgármester még nem tudott konkrétumot mondani.
– Azért nem tétlenkedünk. Ismert az a programunk, amelynek eredményeként a hozzánk költöző családok házat kapnak arra az időre, amíg gyermekük nálunk jár felső tagozatba. Már most látszik, jól döntöttünk. Terveink szerint jövő év nyaráig elkészül a tíz ház, ha szerencsének lesz, akkor újabb tíz otthon épülhet még meg.
„ A településen emellett van egy másik kezdeményezésünk is. Aki csatlakozik a rendszerhez, a faluban ingyenesen telefonálhat. Ez a két példa is mutatja, odafigyeléssel sokat lehet tenni a településért.”
A jelenlegi állapot szerint Lövőn 2007-ben nem csökken az állami normatíva, ugyanis az intézményeik – iskola, óvoda – megfelelnek a törvényi előírásoknak. A településen bíznak abban, hogy az uniós fejlesztési pénzeket nemcsak a nagyvárosok között osztják szét és jut valamennyi majd a falvaknak is.
Balics János polgármester szerint a következő év a spórolás időszaka lesz.
– Félre kell tennünk ahhoz, hogy meglegyen a szükséges önerőnk – tette hozzá. – Nagyobb beruházásokat tehát egyelőre nem tervezünk. A helyi, illetve az iparűzési adókból is takarékoskodunk. Emelést ugyanakkor nem tervezünk, hiszen a lakosság és a vállalkozók már így is elérték a teljesítőképességük határát.
Egyházasfaluban bőven akad teendő. Eső János polgármester szerint a község eltökélt, és megtartja az oktatási intézményeit. – A képviselő-testülettel azonos az álláspontunk, azaz 2007-ben várhatóan hitelt kell felvennünk – egészítette ki. – A bevételeink egy az egyben elmennek a működési költségekre. Így viszont nem tudunk fejlődni. Szeretnénk megoldani végre a tornaterem kérdését, hiszen ez elengedhetetlen ahhoz, hogy jól működjön az iskola. Úgy számolunk, a következő évben elkezdődhet az ökofalu építése. A tervek már elkészültek, a terület is az önkormányzat tulajdonában van.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tini hokis halála

Jégkorong

Egy 17 éves kanadai jégkorongos mérkQzés közben összeesett és meghalt a… Tovább olvasom