Kisalföld logö

2017. 10. 22. vasárnap - Előd 9°C | 14°C Még több cikk.

Alice a Vaskakas filmszínházban

A Győri Vaskakas Bábszínház sok különleges produkcióval lepte már meg közönségét. Az Alice azonban minden eddigin túltesz, pedig csak néhány vászon és pár írásvetítő a technikai háttér.
Alice nő, összemegy, szétesik és mindezt olyan természetességgel, mintha egy rajzfilmet látnánk.
A színészi játék, a rendezői invenció pedig a szerencsés ráadás: szájat kitátó, ajkat leejtő, rajzfilmszerű Alice-feldolgozás.
Törökországba úgy hívták meg egy december hatodikán kezdődő nemzetközi fesztiválra a Győri Vaskakas Bábszínház legújabb darabját, hogy csak a szórólapokat olvasták róla. A szervezőknek azonban garancia volt az együttes idei sikeres szereplése, valamint az árnyjátéktechnikában szinte etalonnak számító Biszerka Kolevszka (Bulgária) neve. A premiert megtekintve leszögezhető, nem tévedtek. A látványos színdarab külön mesevilágot teremt a jól ismert történet segítségével. Nyilvánvaló, hogy a rendező szándéka a mágikusan kezelt mozgó vetítővásznakkal és a bábszínházban szokatlan eszközzel, az írásvetítővel az volt, hogy Alice meséjét a saját szemszögéből is elmondja. Nem különbözik ez az eredetitől, ám kisebb gyerekek számára nem lesz haszontalan, ha az óvónők, pedagógusok, esetleg a szülők a darab megtekintése előtt felelevenítik Lewis Carroll remekművének tartalmát. A bolgár rendezőnő hihetetlen alapossággal, Svila Velichkova segítségével már az első próbán tudta, milyen Alice-t akar.

Szerencséje volt, hiszen a címszereplő Aracs Eszter mind játékában, mind alakjában tökéletes Alicenek bizonyult. Már amikor egy az egyben őt látjuk. Hiszen a többi képben van, hogy egyszerre három vagy még több színész kelti életre úgy, hogy a Vaskakas bábszínházból a néző könnyen lényegül át a Vaskakas moziba. Már-már hihetetlen, hogy ami a színpadon történik, az emberi ügyességgel és találékonysággal, hús-vér színészi akrobatikával megoldható, s nem egy animációs játékfilm csodálói vagyunk.

Az arctalan háttér ebben a darabban vélhetően sokkal fontosabb volt, mint a rivalda. Kocsis Rozi, Mátyás Zoltán, Szúkenyik Tamás, Rab Viki, Ujvári Janka profi untermanok és kiszolgálók voltak. Akárcsak a világosító- és hangosítópultban helyet foglalók: Kettinger Géza és Szitás Mátyás.

Az óvodásoknak és a kisiskolásoknak is igazi élményt nyújt majd a Vaskakas kalandja az árnyjátékból ezer módon életre kelő Alice-szel, de csak abban az esetben, ha a gyerekeket felkészítik rá. A fiataloknak, a felnőtteknek pedig olyan vizuális élményt ígér a zenés némajáték, amelyre ritkán van példa hazai színpadokon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rakovszky Zsuzsa: A kígyó árnyéka

Rakovszky Zsuzsa (1950)Sopron- ban született,az ELTE magyar- angol szakán végzett. Verseinek elsô… Tovább olvasom