Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 0°C | 6°C Még több cikk.

Álhír: erkölcstankönyv második osztályos gyerekeknek

A makacs gyermek című történet nem az erkölcstankönyvek tananyaga, csupán egy felnőtteknek szánt mese egy Grimm kötetből.
Egy lefényképezett könyvrészlet kezdett terjedni a Facebookon, amiről azt állították, az egyik általános iskolai erkölcstan könyvből származik.

A makacs gyermek című történettel a Tényleg.com facebookos oldala is foglalkozott, megemlítve, hogy a képet egy felnőtt Grimm-válogatásból fotózták ki.

"A fotón nem tankönyv látható, hanem az Örök mesék című Grimm-mesegyűjtemény 440. oldalának egy részlete (Magvető, 1989, Budapest, fordította Adamik Lajos és Márton László, a szöveghűséget ellenőrizte Bor Ambrus, ISBN 963 14 1997 5). Itt van előttem, a saját példányom.

És egyáltalán nem gyermekeknek készült, hanem – mint az a fordítói utószóból többek között kiderül, – a fordítás legfőbb szempontja „a teljesség, az a Grimm-mesék jó150 éves nemzetközi élete után mind filológiailag, mind olvasóilag nagyon is indokolt kívánság, hogy a magyar közönség teljes és hű képet alkothasson e gyűjteményről […] úgy éreztük, a Grimm testvérek szellem előtt is azzal tisztelgünk a leginkább és az olvasónak is akkor tesszük a legnagyobb szolgálatot, ha az eddigi magyar Grimm-hagyományt, amennyire lehet, figyelmen kívül hagyjuk, és kizárólag az eredeti szövegek hű tolmácsolását tűzzük ki célul" - írta a bejegyzéshez az egyik kommentelő, aki fotót is mellékelt a saját kötetéről.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jobbik: a tartozások rendezéséig ne indulhassanak választáson ˝bizniszpártok˝

A "kamupártok" 2,1 milliárd forintnyi büntetést halmoztak fel és több mint 300 milliót nem fizettek… Tovább olvasom