Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Algavirágzás okozta a Fertő elszíneződését

Folytatás az 1. oldalról.

– Az algavirágzás ismert természeti jelenség – folytatta Pannonhalmi Miklós –, igaz, eddig többnyire a zöldalgák színesítették a Fertőt. Természetesen felvettük a kapcsolatot az osztrákokkal, az illmitzi kutatóintézet munkatársaival, ők nem jeleztek semmiféle külső szennyezést, és első hallásra ugyancsak algára gyanakodtak.
Pannonhalmi Miklós szerint kizárt, hogy az elszíneződést esetleg a tó egyik vízutánpótlását biztosító patakja, a Vulka okozta volna. Ausztriában ugyanis évente több millió köbméter tisztított szennyvíz kerül a Fertőbe, egy része a Vulkán keresztül. Elvben előfordulhatna ilyen jellegű szennyezés magyar oldalon is, de nem történt, a jövőben pedig nem is történhet, mert a fertőrákosi és balfi szennyvizet – amely eddig a tisztítóműből a tóba került – hamarosan a soproni rendszerbe vezetik.
A fertőrákosi öböl strandját üzemeltető soproni vízmű igazgatója, Hegedűs László érdeklődésünkre elmondta, a vízügyi igazgatóságtól semmilyen jelzést nem kaptak a tó elszíneződéséről. Önmaguk – és persze a strandolók – megnyugtatása érdekében azonban saját laboratóriumukban is elvégzik a vízminta vizsgálatát.

Mit tapasztalt a horgász?

– Évtizedek óta járok a tóra horgászni, ezért néhány nappal ezelőtt feltűnt, hogy sárgásbarna színűvé vált a víz – mondta egy, a neve elhallgatását kérő horgász. – Ilyennek – ilyen nagy felületen – én még sohasem láttam. Azt kizártnak tartom, hogy a szél által felkorbácsolt iszap okozott volna ilyen elváltozást. Gyanítom, valamilyen szennyezés történt, de erről nem tájékoztattak bennünket. Igaz, halpusztulást eddig nem tapasztaltam.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyermekrajzok tárlata

A rajkai Békefi Ernő Általános Iskola tanulóinak a tanév során készített rajzaiból nyílt kiállítás… Tovább olvasom