Kisalföld logö

2016. 10. 28. péntek - Simon, Szimonetta 2°C | 14°C

Alföldi Róbert: A pénz kevesebb, a néző több a Nemzetiben

Tavaly márciusban a kulturális tárca 1,7-ről 1,45 milliárd forintra csökkentette a Nemzeti Színház költségvetését.

Az év közbeni költségvetés-csökkentés ellenére a Nemzeti Színháznak sikerült elkerülnie, hogy hiányt halmozzon fel 2010-ben, méghozzá úgy, hogy közben nem maradt el program és tízezerrel még nőtt is a nézőszám - mondta csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján Alföldi Róbert főigazgató, aki beszámolt arról is, hogy a 2011-12-es évadban kilenc bemutató várható.

"Nagyon szeretném, ha az elmúlt hónapokkal ellentétben a lényegről, a munkáról beszélhetnénk" - utalt a közelmúltban őt ért támadásokra a 2010-es naptári év értékelése és a 2011/12-es évad tervezett programjának ismertetése előtt Alföldi Róbert.

A főigazgató beszámolója szerint tavaly márciusban a kulturális tárca 1,7-ről 1,45 milliárd forintra csökkentette a Nemzeti Színház költségvetését, majd kormányzati zárolások is sújtották az intézményt, ennek ellenére minden meghirdetett programot sikerült megtartani. Művészeti programokra 2008-ban 120 millió forintot tudtak költeni, tavaly ennek csak 60 százalékát - tette hozzá.

Mint Alföldi Róbert kiemelte, a nézőszám 10 százalékkal növekedett 2009-hez képest, ez 120 ezer nézőt - harmaduk 14 és 25 év közötti - és 95-97 százalékos látogatottságot jelent. "A nézőkkel nincs problémánk" - szólt a közönségtől érkező pozitív visszajelzésekről.

A jelenleg futó évadban Darvasi László Gyújtogatók és Visky András Pornó című darabjainak felolvasószínházi bemutatójával és Esterházy Péter Én vagyok a Te című munkájának kamaraszínpadi színrevitelével zárul a színház Biblia-sorozata. A Nemzeti azóta a romagyilkosságok témájában írt ki újabb drámapályázatot.

A nagyszínpadon láthatja a közönség Kovács Márton-Mohácsi István-Mohácsi János Egyszer élünk, avagy a tenger azontúl eltűnik a semmiségbe című darabjának ősbemutatóját február 25-én. A Mohácsi János által rendezett színmű valós történelmi eseményeken alapul: 1946-ban egy falusi János vitéz-előadás résztvevőit a szovjetek Szibériába hurcolták. Ezzel a bemutató kicsit kapcsolódik a Nemzeti János vitéz-színreviteléhez is, amelyet ezen a héten levesznek a műsorról - jelentette be a teátrum vezetője, hozzáfűzve: ennek oka, hogy a produkció körüli "hisztéria" elijesztette annak nézőit.

Az évad utolsó premierjét, Az ember tragédiája Alföldi Róbert által rendezett produkcióját május 6-ra tűzték ki.

A főigazgató elmondása szerint a Nemzeti februárban az Örkény Színházzal és a Katona József Színházzal közösen nemzetközi szakmai showcase-t rendez, majd a következő hónapban a Budapesti Tavaszi Fesztivállal együtt ismét megtartják a Nemzetközi Színházi Találkozót.
Alföldi Róbert kiemelte 90 decibel elnevezésű új projektjüket, melynek célja, hogy jeltolmács segítségével havonta legalább 2-3 előadást a siketek és hallássérültek is élvezhessenek.

Péterfy Bori márciusban szülési szabadságra megy, kaposvári színházigazgatói elfoglaltságai miatt elhagyja a társulatot Rátóti Zoltán, míg a Krétakörből érkező Nagy Zsolt csatlakozik a teátrumhoz.
A kortársak évadja után következik a klasszikusoké, kilenc bemutatóval - beszélt a 2011/12-es szezon terveiről a főigazgató.

A műsortervben George Bernard Shaw Szent Johanna (rendező: Alföldi Róbert), Moliére A fösvény (rendező: Rába Roland), Sütő András Egy lócsiszár virágvasárnapja (rendező: Znamenák István), Bródy Sándor A tanítónő (rendező: Novák Eszter), Ulrich Hub Náthán gyermekei (rendező: Gigor Attila) és William Shakespeare Hamlet (rendező: Alföldi Róbert) című darabja mellett egy Andrei Serban-féle Shakespeare-rendezés, illetve John Osborne A Patriot for Me (Ide nekem a hazafival!) című Redl ezredes-feldolgozásának különleges, színpad alatti bemutatója szerepel. Arlen-Baum-Harburg Óz, a csodák csodája című munkáját Pelsőczy Réka felnőtt előadás keretében viszi színre - árulta el Alföldi Róbert.
Újságírói kérdésre válaszolva a főigazgató elhárította, hogy kifejtse véleményét Vidnyánszky Attila neki címzett kritikáiról. "Attilára nem reagálnék, megtette ezt a debreceni Jobbik (...), ugyanazokkal a jelzőkkel, amiket ő aggatott rám" - utalt a debreceni Csokonai Színház igazgatójának közelmúltbeli Lúdas Matyi-bemutatójára.

Az MTI kérdésére felelve Alföldi Róbert közölte: a Művészetek Palotáját (Müpa) nem kereste meg újabb együttműködés ötletével, de nem zárkózna el, ha a szomszédos Müpa vezetői jelentkeznének nála. "Egy intézmény nem tud megsértődni" - fogalmazott annak kapcsán, hogy a Müpa 2010 novemberében egy nappal a bemutató előtt közölte: "technikai okok" miatt nem ad otthont Závada Pál Magyar ünnep című darabjának.

Olvasóink írták

 • 7. Nikóca 2011. február 07. 11:44
  „Az éremnek is kétoldala van, lehet más a véleményem? Az utóbbi darabok nekem tetszettek, sőt a sokat kritizált Alföldi rendezte Magyar Ünnep is pozitív értelemben borzongatott (nyilván ebben a kitűnő zene is közrejátszott) - jó, hogy helyet kap hasonló előadás a többi közt. S most klasszikusok, senki sem szólhat egy szót se. Igyekszik az ember:)”
 • 6. blaze 2011. február 03. 17:41
  „"A Nemzeti azóta a romagyilkosságok témájában írt ki újabb drámapályázatot."
  Hajrá! Igen ezt kell felfújni, mert így ismét lehet becsmérelni a magyarságot! Az hogy a cigányok napi szinten rabolnak, gyilkolnak magyart az nem számít!”
 • 5. Pofátlan 2011. február 03. 16:35
  „Alföldi igazgatósága minősíti a színházat.”
 • 4. fióka 2011. február 03. 14:16
  „Erre a homoszekszuális <moderálva> még kiváncsi valaki”
 • 3. annobon 2011. február 03. 14:13
  „Jah én sem értem, most akkor mégis az Alföldi az igazgató???”
 • 2. mindigatutit 2011. február 03. 13:42
  „szerintem iszonytatóan sok az az 1.45milliárd is,és ez csak "egy " színház a többi közül”
 • 1. Julianusz 2011. február 03. 13:30
  „Mintha olvastam volna itt a Kisalfölben, hogy Alföldi Róbertet menesztették állásából.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

OVB - Törvényes volt az önkormányzati választás

Az Országos Választási Bizottság (OVB) szerint alapvetően törvényes rendben zajlottak az októberi… Tovább olvasom