Kisalföld logö

2016. 12. 08. csütörtök - Mária -3°C | 4°C

Alexandre Dumas hamvai a párizsi Panthéonba kerülnek

Alexandre Dumas, a nagy francia író hamvai - négy testőr kíséretében - eddigi nyughelyükről, az észak-franciaországi Villers-Cotteretsből a párizsi Panthéon felé tartanak
Dumas hamvait szombaton este, születésének bicentenáriumán ünnepélyesen elhelyezik őket a francia szellemi nagyságok tiszteletére emelt épületben.

Az eseményt nagy érdeklődés kíséri. Párizs számos utcáját több órára lezárták a közlekedés elől, hogy utat biztosítsanak az író hamvait tartalmazó koporsónak, amely egy halottszállító kocsiban rendőri kísérettel haladt a Panthéon felé. A bársonnyal borított koporsón a három testőrnek - Dumas híres regényhőseinek - jelmondata olvasható: "Mindenki egyért, egy mindenkiért".

Az író szülőfalujából, Villers-Cotterets-ből pénteken vitték át a koporsót a Párizs környéki Monte Christo kastélyba, az író egykori birtokára, ahol több százan vettek búcsút a hamvaktól. A világ egyik legolvasottabb szerzőjének számító írót 1872-ben bekövetkezett halála után szülőhelyén temették el. A település lakói - kárpótlásul azért, hogy a becses hamvak elkerülnek tőlük - új Dumas-szobrot kapnak. Ennek elődjét a II. világháború idején a német megszállók beolvasztották.

A kastélyban, amelyet Dumas annak idején adósságai miatt kénytelen volt eladni, pénteken este emberek százai vettek búcsút a Monte Christo grófja és A három testőr szerzőjétől.
A hamvakat szombat reggel a francia szenátusba vitték, s annak díszudvarán a koporsót közszemlére tették. A Köztársasági gárda zenekara gyászindulót játszott, és felcsendültek a Marseillaise dallamai is - - jelentette az AFP.

A Dumas-család egyik életrajzírója a szenátorok és a tengeren túli tartományok képviselői előtt felidézte a rabszolgák helyzetét, azt a történelmi kort, amelyben Alexandre Dumas megszületett. Az író egyik nagyanyja Santo Domingóból való sötét bőrű rabszolganő volt.

A szenátus udvarából a gyászmenet a rue Soufflot-n vonul a Panthéonhoz.
Az emlékünnepség szervezői kérték a megjelenőket, hogy mindenkinél legyen ott az író valamelyik kötete. Az eseményen jelmezes színészek Dumas-szövegeket adnak elő.

A Pathéon épületét 1791-ben emelték, eredetileg a francia forradalom nagyjainak tiszteletére. Voltaire, Jean-Jacques Rousseau, Emil Zola, André Malraux és a francia nemzet számos más nagy személyisége után Alexandre Dumas a hetvenedik, aki a kupolája alá kerül. Az írók közül hatodikként érdemelte ki az utókornak ezt a végső megtiszteltetését.

mti
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

IV. Győri Téli Fesztivál

IV. Győri Téli Fesztivál november 29. - december 31. között egy hónapon át várja a vásárlókat a… Tovább olvasom