Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

Áldozatokból lettek elkövetők

A Kalocsai Börtön és Fegyházban tíz olyan nővel találkozhattunk, akik erőszakos bűncselekmények elkövetése miatt töltik 6–15 éves büntetésüket. Arról faggattuk tizüket, mit gondolnak a nők ellen elkövetett erőszakról. Vannak tapasztalataik, hiszen a 10 nőből 9 azért fordult férje vagy élettársa ellen, mert nem bírta tovább a hosszú éveken át tartó verést, megaláztatást, terrort.
Tíz elítélt állítja: a férfiakkal megkülönböztetett módon bánik a társadalom. Fotó: Schmidt Andrea
Kalocsán, a belváros szívében, a sétálóutca végén áll a női börtön. A kovácsoltvassal díszített, faragott kapu kinyílik, még mielőtt csöngetnénk: kamerán látják bent, hogy megérkeztünk. Több, kulccsal nyitható ajtón át jutunk a harmadik emeletre. Mindenütt rácsok.

Az ünnep a legnehezebb

A nőket az ünnepek viselik meg legjobban, a karácsony, a húsvét és az anyák napja. A látogatások, beszélők alatt feltöltődnek. A legrosszabb az, ha a család, a rokonság nem jelenik meg a beszélőn, mert kitagadták a nőt.

Akik dolgoznak, reggel 4-kor kelnek. A reggeli után fél hatkor indulnak dolgozni. Az épület másik szárnyában vannak a varrodák. A fogva tartottak délután szakkörökre, órákra mehetnek. Van, aki érettségire tanul, mások kézműves-foglalkozásokon vesznek részt, vagy a színjátszó csoportban próbálnak. Számítástechnikát, nyelvet tanulnak, hímzik a kalocsai mintákat. Akad, aki több szakmát is kitanult: a virágkötőt, és OKJ-s számítógép-kezelői oklevelet szerzett.

A harmadik emeleti folyosón a szekrényekben bábok, terítők, az ablak alatt virágok. Az egyik teremben félkörben elhelyezett székeken foglal helyet az a tíz nő, akivel a nők elleni erőszakról beszélgethetünk. A börtön szürke egyenruháját viselik. A nevüket halkan mondják, érezni, hogy feszültek, idegesek. Leírják a keresztnevüket. A papírokat a lábukhoz rakják.

Férfipárti társadalom

Virág (53 éves), Kati (34), Niki (28), Ildi (32), Magdi (55), Tünde (26), Heni (30), Ágnes (42), Éva (37), Erzsi (46). Közülük egy lány rablásért kapott fogházbüntetést. A többiek megkísérelték megölni élettársukat, férjüket. Nyolcnak sikerült. Ketten hamarosan szabadulnak. A két évre elítélt Niki épp ezekben a napokban: édesanyja 53. születésnapja előtt egy nappal.

Niki szerint a férfiak jobban ki tudják harcolni a tiszteletet maguknak. Ildi úgy véli: a férfiakkal megkülönböztetett módon bánik a társadalom. Ráadásul a nők is fejet hajtanak a férfiak előtt. Heni úgy gondolja, a nők sokkal lojálisabbak, mint a férfiak, akik sokkal gyengébbek lelkileg a nőknél.

Hogyan reagáltak, ha az utcán az építkezésen dolgozó munkások utánuk fütyültek? Niki „kiátkozza a gödörből őket". Tünde azt mondja: „Az én számtól mentse meg az Isten a férfiakat." Heni szerint egy másik férfi ilyen helyzetben nem védi meg soha a nőt. A férfiak ugyanis nem kultiválják, ha egy nő miatt hősködik valaki. Ez egy veszett ügy, be kell szólni nekik, aztán tovább menni.

A kalocsai börtön lakói úgy vélik, a távolságtartás intézménye nem megoldás. Heninek 7, illetve 8 éves volt a gyermeke, amikor a férje ellen fordult. Korábban többször feljelentette bántalmazásért a férfit, akit csupán pénzbírságra büntettek.

A távolságtartás kevés

Erzsi annyit mond: a férfi nem törődik a tiltással. Ha akarja, úgyis folytatja a verést, zaklatást. Szerinte jó lenne, ha a családsegítő a bántalmazott nőket a gyerekeikkel vidékre tudná költöztetni. Ildi azt mondta, ha egy nő elmenekül a gyerekeivel az anyaszállóra, a férfi marad a családi házban. „Nem állíthatunk magunk mellé rendőrt, hogy az vigyázzon ránk. Egy életen át bujkálni valaki elől nem lehet." Heniék mehettek volt a pesti kerületi anyaszállóra, de az iskola előtt úgyis megvárta volna a férje. Erzsi is próbálkozott anyaszállón, de nem volt hely.

Mindannyian egyetértenek abban is, hogy a nők kiszolgáltatottabbak, mint a férfiak. Tízből kilencük szerint a gyerekek nem tudnak senkitől segítséget kérni. Úgy vélik, a nőknek sokkal többet kell szenvedniük, mint a férfiaknak. Szerintük életük elkerülhetetlenül sodorta őket afelé, hogy elkövetőkké váljanak, embert öljenek.

Ma már sok mindent másként látnak. Másként választanának párt, nem hagynák, hogy az eszük helyett érzéseik befolyásolják őket. Akad, aki még egyszer nem menne férjhez. A tíz elítéltnek nagyon hiányzik a békesség, az édesanya, a szabadság, a család, a gyerekek, egy megértő társ, szeretet, önállóság, biztonság.


Miért öl a nő?

A családi gyilkosságot elkövető nők indítékai az elkeseredettség, a hosszú időn át tartó kölcsönös ellenségeskedés, az alkohol, a megalázottságból való kitörni képtelenség érzete. A válságbűnözésnek is nevezett, konfliktusból származó női gyilkosságokra jellemző, hogy az elkövető hosszú ideje áldozat is. A nőkre jellemző elkövetési eszköz a méreg, a hosszantartó mérgezés, vagy az alvó áldozat éjszakai késes meggyilkolása. A gyilkosság előre megfontolása, eltervezése a konfliktus, a válság egyetlen, beszűkült megoldása. A gyilkosságot elkövető nők többsége idősebb korban öl, több gyerekük van, alsóbb társadalmi rétegekből kerülnek ki még ma is. Áldozatuk döntő többségben férjük, akit hosszú konfliktusos kapcsolat után ölnek meg. Az áldozat férjekre jellemző a gátlástalan agresszió, a feleség rendszeres bántalmazása, az alkoholfüggőség, a munkanélküliség, az alacsony iskolázottság. A nők körében alig fordul elő féltékenységből elkövetett partnergyilkosság, ahogy a kapcsolat megszakítása után is főként a férfi öli meg gyakrabban volt társát. Ugyancsak ritkán fordul elő, hogy a nő végső megoldásként megölje férjét, gyerekeit, majd öngyilkosságot kövessen el. A férfiak önpusztítással végződő családirtása szinte közismert jelenség. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Különdíj Tétre

Több mint hatvanan indultak a közelmúltban Zalaegerszegen rendezett trombitaversenyen, egy… Tovább olvasom