Kisalföld logö

2018. 09. 20. csütörtök - Friderika 15°C | 26°C Még több cikk.

Áldozatok és tettesek

A gyengébbik nem, a nők elleni erőszak formáiról, Csongrád megyén belüli gyakoriságáról, a csapdába esettek menekülési útjairól egészségügyi, szociális és rendőrségi szakembert kérdeztünk.
Nagyon ritkán jelentkezik a szegedi kórház ambulanciáján olyan beteg, aki családon belüli erőszak áldozataként kéri ellátását – tudtuk meg dr. Pajor László főigazgatótól. A sérültek magyarázatként egészen más okokra hivatkoznak, például arra, hogy „elcsúsztak a fürdőszobában..." Az orvostól látleletet kérők is inkább a szomszédot, vagy egy idegent jelölik meg tettesként.

– A jéghegy csúcsa, amiről tudomást szerzünk: klienskörünk 3–4 százaléka beszél nyíltan a családján belüli erőszakoskodásról – mondta Zomboriné Botás Mária. A szegedi Tabán családsegítő szolgálat vezetője szerint a lelki terror és a testi fenyítés a leggyakoribb erőszakforma. Azt tapasztalja, hogy akit otthon bántalmaztak, az később mások bántalmazója lesz. A krízishelyzetbe kerülteknek a szolgálat azonnal képes segíteni, ha kell, kimenekíti családjából. Ám valós és hosszú távú megoldást a megelőzés, vagyis a szemléletváltás hozhatna, de ez sok pénzt és kitartó felvilágosító munkát igényel.

– A családon belüli erőszak áldozatainak zöme nő és gyerek, a többiek kiszolgáltatott helyzetű idősek, betegek, fogyatékosok – adott pillanatfelvételt Szilágyiné Bay Lujza rendőr alezredes. A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság osztályvezetője hosszan sorolja: az erőszakoskodó családtagjait megveri, bezárja, „szexuális önrendelkezését korlátozza", megrongálja a közös otthon berendezéseit, fenyeget és zaklat, elmulasztja a gyermek tartását és – hatalmát demonstrálandó – veszélyezteti a gyengébbeket. Családon belüli erőszakkal összefüggő bűncselekmény 2004 novembere és 2005 júliusa között megyénkben 109 (Magyarországon 5320) történt, miközben térségünkben a rendőrség 16 ezer 710 bűneset tisztázásán dolgozott. A családokkal kapcsolatban álló szakemberek (például a védőnők, a pedagógusok, a rendőrök) összefogásával egyre javul a jelzőrendszer. A bántalmazott számára pedig az jelent kiutat, ha nyíltan beszél csapdahelyzetéről – először rokonainak és barátainak, s ha ez kevés, akkor a családsegítő szakemberektől kér segítséget.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A bajnokság állása

1. Tovább olvasom