Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Áldás a jó terményre

Az idei év jó termést hozott – ezt köszönték meg hagyományosan a megyei gazdák a tizenkettedik Terményáldáson. A látogatók sem panaszkodtak, véleményük szerint ha ezek az árak maradnak, megfizethető lesz itthon a hazai zöldség-gyümölcs.
Terményáldás
„ A megye és a kertészeti kultúra hagyományai köteleznek bennünket arra, hogy megmutassuk eredményeinket" – ezzel a kijelentéssel invitálták a szervezők a termelőket a tizenkettedik alkalommal megrendezett győri Terményáldásra. A kiállításon hagyományosan „hálaadó ünneppel köszönték meg a Teremtőnek az évi munka eredményét". Márpedig volt mit megköszönni, ugyanis ez az év jó termést hozott. Így vélekedett a csornai falugazdászok képviselője is, hozzátéve persze, hogy a neheze csak most jön: eladni a terményeket. Tudomása szerint a rábaközi termelők egy része már biztos kapcsolatokkal és felvevőpiaccal rendelkezik – ők vannak könnyebb helyzetben.

Néhányan külföldre is szállítanak, többen a hipermarketekkel tudnak üzletet kötni, de nem mindenki ilyen szerencsés. Ez is az oka annak, hogy egyre csökken a mezőgazdaságban dolgozók száma a megyében – mondja el a csornai falugazdászok képviselője. – A „kicsik" közül ugyanis többen kénytelenek feladni a termelést: zömében ők adják ki földjeiket bérbe valamelyik „nagynak". A hivatalos statisztikák szerint így is csaknem százezren dolgoznak a mezőgazdaságban ma Győr-Moson-Sopron megyében.

A vásárolni, nézelődni érkező civilek szerint több pénz kellene a mezőgazdaságba, hogy a magyar, illetve a megyei termelők versenyképesek lehessenek az Európai Unióban. De a lényeg számukra tegnap, illetve tegnapelőtt az volt, hogy mennyiért tudnak vásárolni a kiállítóktól. A kínálat zömét a virág- és dísznövénykertészek adták, rajtuk kívül kevesen voltak a borászok, a mezőgazdászok képviselői. Az egyik asszony, aki évek óta kijár a Terményáldásra és most is talált magának megfizethető virágpalántákat, azt mondja: a régi arcokat látta ismét viszont. P kimondottan jónak tartotta az árakat, mások kissé óvatosabban fogalmaztak, mondván, ez még megfizethető. Sok reményük azonban nem volt azzal kapcsolatban, hogy az árak nem mennek-e fel néhány hónap múlva. Majd meglátjuk – mondták, tudva azt, hogy ez már nem rajtuk, hanem a termelőkön múlik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ember a Holdon

Abban az időben, amikor kábítószeres tünetekkel fenyegetett a Cola-Cola, amikor sem a tvisztőrület,… Tovább olvasom