Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Alapvető szemléletváltás szükséges a fogyasztóvédelemben

Az új fogyasztóvédelmi politika fel kívánja kavarni az állóvizet és a fogyasztóvédelem megreformálását tűzi ki célul, a fogyasztót állítva a középpontba; fontosnak tartja egy olyan fogyasztóvédelmi intézményrendszer kialakítását, amelyben a fogyasztóvédelem szereplői a fogyasztót ténylegesen védő tevékenységet fejtenek ki - mondta Baranovszky György, a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetségének (FEOSZ) elnöke szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

A konferencia előadói mind a szemléletváltás szükségességét hangsúlyozták. A fő cél az, hogy a fogyasztó egyformán magas szintű védelemben részesüljön, vásároljon bárhol az országban, akár a sarki boltban, akár egy webshopon keresztül - ismertette a FEOSZ elnöke.
Ahhoz, hogy hathatós eredmények szülessenek, meg kell újítani a rendelkezésre álló eszközöket, az elavult fogyasztóvédelmi jogszabályokat felül kell vizsgálni.

A FEOSZ elnöke elmondta: a fogyasztóvédelmi társadalmi szervezetek a rendezvényen igen fontosnak tartották az érdekegyeztető fórumokon való részvételt, ez ugyanis segíti őket abban, hogy "szócső" szerepüket betöltsék, és védeni tudják a fogyasztók érdekeit. Üdvözölték az Országgyűlés Fogyasztóvédelmi Bizottságának létrejöttét, amely figyelembe vette az ő javaslataikat is.

Elhangzott az is, hogy erősíteni kell a fogyasztóvédelmi szervezetek közérdekű keresetindítási tevékenységét, megteremteni az ehhez szükséges jogszabályi hátteret, és biztosítani, hogy az ilyen perek folyamán a bíróságtól az alperes kereseti kérelemnek megfelelő elmarasztalását kérhessék a keresetet indítók.

Az előadók elismerően nyilatkoztak a békéltető testületek fogyasztói jogviták rendezésében betöltött szerepéről, úgy vélekedtek, hogy a fogyasztók számára ingyenes és gyors békéltető testületi eljárás igénybe vétele reális alternatívát nyújt a drága és hosszadalmas bírósági eljárásokkal szemben, amit alátámaszt az is, hogy a békéltető testületek előtt lévő ügyek száma újfent növekedést mutat, 2010-ben 25 százalékkal nőtt az előző évhez képest. A résztvevők rámutattak arra is, a vállalkozásokat ösztönözni kell arra, hogy részt vegyenek a békéltető testületi eljárásokban, és általános alávetési nyilatkozatot tegyenek. Az együtt nem működő vállalkozásokról vezetett listát pedig országosan egységesíteni kell, és ismertebbé tenni.

Baranovszky György kiemelte: olyan jogszabályi környezetet szükséges teremteni, amely a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság számára fogyasztóvédelmi eljárás indítását teszi kötelezővé abban az esetben, ha a vállalkozás megsérti a fogyasztóvédelemről szóló törv
ényben foglalt, békéltető testületekkel szembeni kötelezettségét.
A FEOSZ a konferencián beszámolt új kezdeményezéséről, a Fogyasztók Lapja néven létrehozott új, digitális fogyasztóvédelmi magazinról, amely a http://www.fogyasztoklapja.hu címen érhető el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ordítozott egymással Orbán Viktor és Szijjártó Péter

Az öreg repülőgép fedélzetén nem értették meg máshogyan egymás hangját.
Tovább olvasom