Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Aláírták a koalíciós megállapodást

Gyurcsány Ferenc ügyvezető és kijelölt miniszterelnök, Hiller István, a Magyar Szocialista Párt és Kuncze Gábor, a Szabad Demokraták Szövetsége elnöke aláírta a két párt közötti koalíciós megállapodást hétfőn a Parlamentben.
„ A második Gyurcsány-kormány nemzeti kormány lesz” – mondta az aláírást követően Gyurcsány Ferenc, aki kérdésre válaszolva közölte: csak az SZDSZ által delegált miniszterjelöltek és Gráf József agrárminiszter-jelölt nevét tudja megerősíteni alakuló kormányával kapcsolatban. Hangsúlyozta: a kormány felelőssége minden magyarra kiterjed.
Hozzátette: tízmillió magyar nevében, de tizenötmillió érdekében fognak kormányozni, és olyan új Magyarországot szeretnének, ahol nemcsak jó, hanem könnyű magyarnak lenni. Értékelvű lesz a kormányzás – emelte ki a miniszterelnök hozzátéve, hogy reformkormányzás, reformok sora következik. Gyurcsány Ferenc elmondta: május 30-án beterjesztik az Országgyűlésnek a kormányprogramot, június 9-én megalakulhat a kabinet. Kitért arra, hogy számos törvényjavaslatot már a múlt hét végén a Ház elé terjesztettek.
Arra a kérdésre, hogy az SZDSZ-es Horn Gábor marad-e a koalíciós egyeztetésért felelős államtitkár, a kijelölt miniszterelnök azt válaszolta: a politikus más megnevezéssel, de „lényegében egyező tartalommal” részt fog venni a kormány munkájában. Egy másik kérdés kapcsán azt mondta, hogy az adók, járulékok és a közteherviselés rendszere átalakul, ez pedig érinti a középtávú adóprogramot, de a nyugdíjprogramot nem. Hiller István és Kuncze Gábor egyaránt jó kompromisszumként értékelte a koalíciós megállapodást, kiemelve, hogy az MSZP és az SZDSZ elkötelezett a reformok mellett.
Az MSZP elnöke szerint az aláírt koalíciós megállapodás jó

kompromisszum. „Jó megoldás, mert az ország érdekében áll”

– fogalmazott.
Hangsúlyozta, hogy az MSZP elkötelezett az országreform végigvitelében és a kormányprogram végrehajtásában, ezért írták alá a megállapodást az SZDSZ-szel.
„ A most aláírt koalíciós megállapodás és a mögötte lévő kormányprogram a felelősség felismerésén, vállalásán és a kölcsönös bizalmon alapul” – mondta Kuncze Gábor.
Kifejtette: vállalják a felelősségét annak, hogy Magyarország költségvetési pozícióját rendezzék, és Magyarországot elindítsák egy hosszú távú fejlődési pályán, aminek igazi nyertesei az utódaink lesznek – fűzte hozzá. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bátran vásárol baromfihúst?

Tovább olvasom