Kisalföld logö

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -8°C | 2°C Még több cikk.

Aláírással a közoktatásért

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) által indított, a kötelező óraszámok növelése elleni népi kezdeményezés aláírásgyűjtő ívét tartalmazza a Heti Válasz című hetilap csütörtöki száma. A PDSZ az közölte az MTI-vel, hogy az oktatási intézményeken kívül a sajtót is fel kívánja használni arra, hogy elérje a közoktatás iránt elkötelezett embereket.

"Az Országgyűlés tűzze napirendjére és tárgyalja meg az 1993. évi LXXIX. törvény a közoktatásról (közoktatási törvény) módosítását abból a célból, hogy a pedagógusok kötelező óraszáma álljon vissza a 2006. évi módosítás előtti szintre, azaz ne növekedjen 2007. szeptemberétől" - olvasható a hetilapban található, az Országos Választási Bizottság által hitelesített aláírásgyűjtő íven.

A Heti Válasz Visszhang című rovatában közöl egy rövid írást, amely részben a népi kezdeményezés célját, részben pedig a sikeres aláírásgyűjtéshez szükséges technikai információt rögzíti.

Az Egy aláírással a közoktatásért című írás szerint 2-3 éven belül tizenötezer pedagógus veszíti el állását, legalább tízmillió tanítási óra ellátása kerül veszélybe és csaknem ugyanennyi idővel csökkenhet a nevelési idő, azaz az egyéni foglalkozás a gyerekekkel, ha szeptember 1-től életbe lép a pedagógusok kötelező óraszámának növelése.

"A népi kezdeményezés oka a közoktatás minőségének megőrzése" - írja a Heti Válasz. A cikk tartalmazza azt is, miként kell kitölteni az aláírásgyűjtő íveket, és utána hová kell azokat eljuttatni.

Borókai Gábor, a Heti Válasz főszerkesztő-lapigazgatója az MTI kérdésére elmondta: a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete kereste meg a lapot, azt kérve, hogy tegye közzé az aláírásgyűjtő ívet és a hozzá kapcsolódó, a PDSZ által fogalmazott rövid írást.

"Mi jeleztük, hogy erre milyen feltételekkel vagyunk hajlandóak, a szakszervezetnek ez elfogadható volt, így semmi akadálya nem volt annak, hogy a lapba bekerüljön az aláírásgyűjtő ív és az írás" – mondta Borókai Gábor.

Arra a kérdésre, hogy más aláírásgyűjtő íveket is közölnek-e, a főszerkesztő úgy nyilatkozott: nyilvánvaló, hogyha nem egyezik a lap gondolatvilágával, vagy társadalomellenes, akkor elzárkóznak ettől, de jelen esetben erről nem volt szó.

"Ezzel az eszközzel nem élünk gyakorta, de ha azokkal a célokkal egyetértünk, amelyet szeretnének megvalósítani, akkor számíthatnak ránk mások is" – jegyezte meg.

Kerpen Gábor, a PDSZ elnöke az MTI-nek elmondta: a Heti Választ és a HVG-t kérdezték meg, hogy közzé tudják-e tenni az aláírásgyűjtő ívet és a hozzá kapcsolódó rövid írást, mert ennek a két hetilapnak az olvasóközönségét szerették volna elérni. Megjegyezte: az aláírásgyűjtő akció pártpolitikától mentes, ennek megfelelő eszközöket választott hozzá a szakszervezet.

(MTI)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A teakészítés fortélyai

Lényeges, hogy az egyes teafajták elkészítésének szabályait betartsuk. Sokan nincsenek tisztában ezzel, pedig nagyon fontos, mert nem ugyanabban az ízélményben lesz részünk. A fekete teán kívül mindegyik fajtánál ajánlott az először felforralt vizet 60–70 fokra visszahűteni, majd a teafüvet ebben áztatni.
Tovább olvasom