Kisalföld logö

2017. 01. 16. hétfő - Gusztáv -6°C | -1°C

Aláírásnál nincs azonnal!

Győr-Moson-Sopron - Ha fél a dolgozó, akkor is gondolkodjon, mielőtt bármit aláír, különben nemcsak amiatt lehet szomorú, hogy elbocsátották, hanem azért is, mert maga mondott le jogairól, lehetőségeiről – ez olvasónk esetének tanulsága.
„Édesanyámat elbocsátották 31 év után a munkahelyéről létszámleépítés miatt. Egyik óráról a másikra elküldték. Elétettek egy papírt, hogy ezt azonnal alá kell írnia, gondolkodnia sem lehetett. Jogszerű volt az eljárás? Ráadásul a papírján közös megegyezés szerepelt, ám édesanyám ezt senkivel nem egyeztette. Kiderült, hogy egy hónapja vettek fel a céghez hasonló munkakörbe egy hölgyet. Ez hol meríti ki a létszámleépítés fogalmát? Megtámadható-e ez egyáltalán? Olvastuk az interneten, hogy méltányosságra is lehetne hivatkozni, ha 50 éves, nyugdíjasévei előtt álló hölgy elbocsátásáról van szó. Ilyen korban igazából reménytelen munkát találni"– írta „A Kisalföld a dolgozókért" tanácsadó akciónktól segítséget kérő olvasónk.

– Hiba volt aláírni a munkaviszony közös megegyezéses felbontását – szögezték le az MSZOSZ (Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége) tisztségviselői, Potyondi Antal és Kránitz Pál. Lapunk tanácsadó-tájékoztató akciói során cikkeinkben is már sokszor megjelent a fontos tudnivaló: nincs olyan, hogy azonnal, nem kényszerítheti, sürgetheti a munkáltató a dolgozót, aki addig semmit ne is írjon alá, amíg azt szakértőnek nem mutatta meg.

Főleg, ha munkaszerződése módosításáról, felbontásáról van szó. Ha a közös megegyezést a dolgozó aláírta, lehet, még azt sem kapja meg, ami munkáltatói rendes felmondáskor járna neki. Bírósági jogorvoslatra esetleg akkor van kis esélye, ha a papírján szó van leépítésről és bizonyítható, vettek fel valakit helyette. Ezért irataival keressen fel jogtanácsadást. Az 50 éves hölgy még messze van a nyugdíjtól, így esetében méltányosságról nem lehet beszélni. (Az olvasói kérdéseket a rimányi.zita@kisalfold.hu címre várjuk.)
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ki tud ilyenkor szállodába menni?

Győr-Moson-Sopron - Érezhetően visszaesett a forgalma a szállodáknak. Egyelőre azok birkóznak meg… Tovább olvasom