Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Alacsonypadlós használt trolikat vásárol Budapest

Alacsonypadlós, használt MAN trolibuszokat vásárol Budapest, a beszerzéssel a negyvenéves, szovjet ZIU-9-es trolik felújítását váltják ki.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) hétfői tájékoztatása szerint 15 járművet vásároltak 143 millió forintból, a fedezetet a főváros által nyújtott beruházási támogatás adja.

A trolikat eddig a német Eberswalde lakosai használhatták. Mivel az eladó fokozatosan váltja ki új járművekkel a trolikat, Budapestre is több ütemben érkeznek majd. Az elsők várhatóan novemberben állhatnak forgalomba, az utolsó darabok 2012 nyarára érkezhetnek meg. A használt járműveket a szovjet gyártmányú ZIU-9-es trolik helyére folyamatosan állítják be. A hamarosan érkező MAN trolik mindegyike alacsonypadlós, megkímélt műszaki állapotú és energiatakarékos hajtásrendszerű - közölte a BKK.

Hangsúlyozták, hogy a használt trolik ára alacsonyabb, mint egy öreg trolibusz felújításának forrásigénye, ez is indokolja, hogy a használt járművek vásárlásával a régiek felújítását helyettesítik. Forgalomba állításukig növelik a nyitható ablakfelületeket, megújítják a járművek utastájékoztatási rendszerét, és vizsgálják a klíma beépítésének lehetőségét is.

Budapesten a trolihálózatot 1949-ben kezdték el kialakítani, az utolsó nagyobb hálózatbővítés a 70-es években volt. A most lecserélendő ZIU-9-es járműveket még a 70-es években gyártották, így műszakilag elavultak, és a manapság alapkövetelménynek számító akadálymentesség kritériumát sem teljesítik - olvasható a BKK közleményében.
Budapestre 2014-ig várhatóan további 93 új trolibusz érkezhet, erről a közgyűlés a múlt szerdai ülésén döntött. A BKK szerint azonban az új trolik forgalomba állításával is szükség lesz a most beszerzett MAN-okra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyerekek loptak sínrögzítő csavarokat

A vasúti sínpár mindkét oldalából összesen 83 rögzítőcsavart lopott el a hétvégén két fiatalkorú. Tovább olvasom