Kisalföld logö

2017. 09. 23. szombat - Tekla 9°C | 18°C Még több cikk.

Alacsonyabb a nők nyugdíja

Az országos átlagnál némileg nagyobb mértékben, 6 százalékkal nőtt a megyei átlagnyugdíjak összege. A férfiak 18 százalékkal többet kapnak kézhez, mint a nők.

Január 1-jén 4,1 százalékkal emelkedtek a nyugdíjak, emellett többen – az 1988 és 1990, az 1992 és 1995 között, valamint az 1997–98-ban nyugdíjba vonultak – további 2–4 százalékos korrekciós emelésben részesültek. Nagyrészt ennek hatására az ellátások havi átlaga 5,8 százalékkal 83.689 forintra nőtt az országban.

Az adatokból egyértelműen kitűnik, hogy bár a nyugdíjasok általában nincsenek könnyű anyagi helyzetben, nem mindegy, ki melyik országrészben öregszik meg vagy válik rokkanttá. Győr-Moson-Sopron megye – ebben is – az átlagnál jobban áll. Itt az átlagnyugdíj az év elején 85.700 forintot tett ki, ami 6 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit. Messze a legmagasabb összeg, több mint 104 ezer forint Budapest neve mellett szerepel, míg a megyék közül csak Komárom-Esztergom, Fejér és Veszprém megye áll jobban. A két szomszédos megye előkelő helyezését részben az magyarázhatja, hogy területükön sok bánya működött, márpedig a legtöbb nyugdíjat, átlagosan 135 ezer forintot a kevés bányász (és korengedményes) nyugdíjas veheti kézhez. A sereghajtó Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében nem éri el a 68 ezer forintot az átlagos járandóság.


A területi különbségeken kívül még egy nagy törésvonal derül ki az adattengerből, mégpedig a nemek közötti. A nőknek átlagosan 78.008, a férfiaknak pedig 92.181 forintot folyósít havonta a nyugdíjbiztosító. Az eltérés 2009-hez képest néhány tizedszázalékot még emelkedett is. A nők jelenleg 431 napra kapnak annyi nyugdíjat, mint a férfiak 365 napra.

A különbséget több ok magyarázza. A nőknek jellemzően rövidebb a szolgálati idejük, munkában töltött éveik alatt kevesebb a fizetésük, miközben egyes szakmák – amelyek egyébként is az átlagosnál alacsonyabb jövedelmet biztosítanak – elnőiesedtek. Szintén tény, hogy a hölgyek ritkábban töltenek be jobb anyagi megbecsülést biztosító magasabb beosztásokat.

A nyugdíjakról néhány érintettet is megkérdeztünk.

A győri városgazdálkodási vállalattól 19 évvel ezelőtt ment nyugdíjba Szénási Zoltánné, mint mondta, nyaralásra nem telik. – A koszttal úgy spórolok, hogy a városházára vagyok befizetve, legtöbbször onnét hozom az ebédet, nagy segítség. Az is jól jött, hogy még vagy tizenöt évig dolgoztam a nyugdíj mellett. Akkor részben több mozgás volt, amit megszoktam, s végső soron a gyógyszereket is megspóroltam. Szűkösen, de kijövök a nyugdíjamból, s bízom benne, hogy januártól lesz megint emelés.

Özvegy Borvendég Gyuláné több mint 30 éve szakoktatóként ment nyugdíjba. Ma otthonban lakik. Fotó: H. B. E.
Özvegy Borvendég Gyuláné több mint 30 éve szakoktatóként ment nyugdíjba. Ma otthonban lakik. Fotó: H. B. E.

A neves fül-orr-gégész főorvos, dr. Czigány Jenő 19 éve van nyugdíjban. – Ez, ami most van, nem méltó ahhoz, hogy mi annak idején súlyos összegeket befizettünk, hogy majd gondtalan pihenő nyugdíjaskorunk lesz. Ez semmivé kezd válni annak ellenére, hogy pár évvel ezelőtt még hozzáigazították a nyugdíjakat az inflációhoz. S nemcsak magamról beszélek, mert hála istennek a feleségemmel szépen megvagyunk. Takarékos emberek voltunk, beosztással éltünk. De az méltatlan állapot, hogy sokaknak meg kell nézni, az utolsó forintjaikat hova teszik. Nincs utánpótlás, eltiltották a nyugdíjasokat attól is, hogy adó nélkül tudjanak kiegészítő állást vállalni, ha kevés volt a nyugdíj. Kiderült, hogy a nyugdíjalap sok minden mással elenyészőben van. Reméljük, hogy az utánunk következők számára lesz változás.

Szakoktatóként ment nyugdíjba özvegy Borvendég Gyuláné több mint 30 éve. – A kevésből is mindig jutott mindenre, beosztottuk. Amikor lehetett, óraadást vállaltam, az jó kiegészítés volt. Most sem panaszkodom, otthonban lakom, így én már nem pénzezek – mondta röviden Borvendég Gyuláné.

Olvasóink írták

 • 1. janika 2010. szeptember 02. 11:51
  „Mennyit kereshet egy rokkantnyugdíjas?
  2 hozzászólás
  KISALFOLD.HU
  2010.03.17. 07:55
  Értékelem a cikket!


  Olvasóink kérdezték, a szakember, pedig válaszolt a rokkantnyugdíjjal kapcsolatos problémákra.
  Moderálásra küldöm 1. janika 2010.03.18. 12:06
  A valósággal szemben a társadalombiztosító már kettő hónapi bér-jellejű jövődelem miatt is elveszi a rokkantnyugdíjat és új folyósítási kezdete ír elő, és ezzel megrövidíti a rokkantat 10,71%-al. Nekik nem számít az, hogy történt-e állapotváltozás és, hogy van e jogi alapja a rokkantnyugdíj megrövidítésének. A fellebbezést a Megyei Bíróság elutasítja, és helyben hagyja a rokkant törvényellenes, hamis valótlan adatokra kreált megrövidítését! Természetesen a bűnüldözés, pedig tátja a mafla pofáját, mert nem akar az utcára kerülni, mint munkanélküli e rendszerben. No meg e rendszerben az a módi, hogy a jogászok, azt tesznek, ami nekik tetszik, hisz a sajtó nem meri a nyilvánosságra hozni az efféle eseteket. Sőt ezt is ki fogják cenzurálni, mint, ha nem volna igaz, amit leírtam!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Öngyújtógáztól halt meg egy 16 éves fiú

Meghalt egy 16 éves fiú Csongrádon szerda este, miután egy barátjával öngyújtók töltésére használt… Tovább olvasom