Kisalföld logö

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 12°C | 23°C Még több cikk.

Ál-ismeretterjesztés ellen igazi

A fogyókúrás ál-ismeretterjesztés ellen indít harcot egy szegedi szakember. Az általa szervezett nyolchetes elméleti fogyókúra résztvevői nem híznak vissza, nem alakul ki esetükben „jojóeffektus".
Az emberek kilencvenöt százaléka átesik élete folyamán valamiféle fogyókúrás próbálkozáson, ez azonban többnyire sikertelen marad – derítette ki a dr. Gajdács Ágnes vezette Magyar Orvosi Wellness- és Prevenciós Társaság felmérése. Miért marad sikertelen?

Mert a próbálkozások legtöbbje nem szakember segítségével, hanem különböző – információkat zanzásítva, sokszor eltorzítva közlő – színes magazinok, kötetek igénybevételével történik. Az emberek legnagyobb része persze sejti, hogy amit olvasnak, az nem az ismeretterjesztés csimborasszója, de azért föltételezik, hogy az igazságnak nem az ellenkezőjét tartalmazzák ezek az olvasmányok. S valóban, többnyire így is van – csakhogy korántsem biztos, hogy ami, véletlenszerűen, a lefogyni szándékozó kezébe került, az megfelel az ő személyiségének, körülményeinek, lehetőségeinek. Ezért marad eredménytelen sokszor a fogyókúra, illetve beáll az úgynevezett jojóeffektus: az illető ugyan lefogy, de aztán gyorsan vissza is hízik.

– Ez ellen csak valóságos ismeretterjesztéssel lehet küzdeni. Ezért indítjuk be a napokban a nyolchetes elméleti fogyókúra-tanfolyamunkat – hívja föl a figyelmet a szakember. Hozzáteszi: nem is igazán szerencsés „kúráról" beszélni, hiszen az, hogy az emberek ne csak lefogyjanak, hanem úgy is maradjanak, megváltozott gondolkodásmódot, szemléletet igényel. Ehhez bizonyos mérvű kitartásra is szükség van, amit nagyon megkönnyít, ha a lefogyni szándékozók pontosan tudják, mit miért kell tenniük, mi a fogyás biológiája. Tehát nem ex cathedra recepteket közölnek a tanfolyam résztvevőivel a tanfolyamvezetők, hanem föltárják előttük a fogyás titkait. A tanfolyam vezetői külön-külön is foglalkoznak a résztvevőkkel, személyre szóló fogyásprogramot állítva össze számukra. Az elméleti fogyókúra elősegíti, hogy eredményes legyen a gyakorlati.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

csak az abda büntetett

Tovább olvasom