Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 24°C Még több cikk.

Akupunktúra: segítség a gyermektelen pároknak

Az akupunktúra ősi kínai gyógymód, a hagyományos kínai orvoslás egyik ága.
Az akupunktúra ősi kínai gyógymód, a hagyományos kínai orvoslás egyik ága. Pontos időbeni eredetét nehéz lenne meghatározni, de tény, hogy időszámításunk előtt több ezer évvel alkalmazhatták, mivel régészeti leletekben találtak olyan hegyes köveket, amelyekkel valószínű ilyen típusú beavatkozásokat végeztek. Régen az eljárást csak fájdalomcsillapításra használták, mára azonban sokféle betegséget kezelnek akupunktúrával.

Tűket szúrnak a testbe

Az akupunktúra bizonyítottan hatékony gyulladásos betegségekben, keringési rendellenességek, gerincproblémák, asztma  esetén, és segíthet a szenvedélybetegségektől való megszabadulásban is.  Nem alkalmazható daganatos betegségekben és időskori leromlás esetén sem.
A kezelés során különleges tűket szúrnak a testbe, általában 3–10 mm mélyre. A tűk egyszer használatosak, sterilek, igen vékonyak. Lehetnek nyílszerűek vagy hegyesek, a kezelés során keletkező diszkomfort érzés minimális. Ma már lézerrel is végeznek akupunktúrát, amikor az akupontokat nem tűvel, hanem lézerfénnyel kezelik. A terápiát végző szakemberek állítják, hogy bizonyos fájdalmaknak jelentkezniük is kell a tű beszúrása esetén,  e reagálás nélkül nem is várható jó eredmény.

Felszabadulnak a test blokkolt energiái

A vékony tűk révén felszabadulnak a test energiapályáinak blokkolt energiái. A tűket természetesen nem találomra, hanem a test biológiailag aktív pontjaiba szúrják, amelyek szabályosan, az erővonalak (meridiánok) mentén helyezkednek el. A meridiánok nem rendelkeznek semmiféle anyagi struktúrával, de az aktív pontok műszerekkel érzékelhetők, mert elektromos ellenállásuk különbözik a bőr más régióinak ellenállásától.

Petefészek-működést serkentő

Mindezek után nem véletlen, hogy a világ számos, meddőséggel foglalkozó intézetében kiegészítő terápiaként kezdték el alkalmazni az akupunktúrát a gyermektelenség kezelésében. Feltételezték, hogy a tűk beszúrásának következtében megváltozik a központi idegrendszerben a béta-endorfin kiválasztódása (endorfin: az agyban található, fájdalomcsillapító hatású vegyületek összefoglaló neve, a fájdalomérzés szabályozásában játszanak fontos szerepet), amely jelentőséggel bír a petefészek-működést serkentő agyalapi mirigy hormonok (gonadotropinok) termelődésében, valamint növeli a véráramlást a méhben és a petefészkekben, és így a beágyazódásra igen kedvező hatással lehet.

Az első tanulmány 2002-ben látott napvilágot. Az embriók visszaültetése előtt és után 25 perccel elvégezve az akupunktúrát, szignifikáns terhességi ráta növekedést írtak le a lombikkezeléseket követően. A munkát mások komoly kritikával is illették, hiszen nem volt (jegyezzük meg: etikailag nem is könnyű) megfelelő kontrollcsoport. (Folytatjuk)

Dr. Kőrösi Tamás szülész-nőgyógyász főorvos

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Internet-elérésben továbbra sincs javulás

Az Eurostat adatai szerint Magyarországon nagyon alacsony, mindössze 32 százalékos az internet… Tovább olvasom