Kisalföld logö

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 17°C | 27°C Még több cikk.

Aktuális növényvédelem

Az enyhe telet követően a tavasz kora nyárias idővel kényeztet el bennünket, de ezek a tartósan meleg napok kedvező feltételeket nyújtanak a növényi károsítók számára is.
A növények 2 héttel korábban járnak fejlődésükben, mint az ilyenkor szokásos lenne. Csapadékhiány van, a talajok kiszáradását az olykor szeles időjárás mellett az erős napsütés is fokozza.
Gyümölcsöseinkben még tart a virágzás. Almásokban a lisztharmat és a varasodás tünetei felszaporodóban vannak, házikertekben a permetezést szükséges minél hamarabb elvégezni. Felhasználható gombaölő szerek: Chorus, Rubigan, Topas. A tqzelhalás fertőzése számára nem optimálisak a feltételek.
A csonthéjasok moníliás, illetve az őszibarack tafrinás fertőződése a kórokozók számára kedvező hqvös napokban megtörtént. Ha ebben a kritikus időszakban a fákon nem végeztek gombaölő szeres kezeléseket, a lappangási idő elteltével a tünetek is láthatóvá váltak, folytatni kell a permetezéseket! Felhasználható készítmény: Score, majd Chorus, rezisztenciaproblémák elkerülése végett.
A szőlőben is meg kell kezdeni a lisztharmat elleni védekezéseket! A kevés csapadék és a meleg kedvezett a kórokozónak, mindkét áttelelési alakja fellelhető a szőlőben, kezdjék meg a permetezéseket a 10 cm-es hajtásméretnél! A levegő páratartalmának emelkedésével, az enyhe tél miatt erős fertőzési nyomás várható. Felhasználható készítmények: kén vagy Karathane.
A tarka szőlőmoly rajzáscsúcsa is a napokban várható, ami azt jelenti, hogy 7–10 nap múlva ellenük is védekezni célszerq. Helyenként a szőlőlevélatka egyedszáma nagy, ezeken a helyeken a tünetek kialakulása, a kártevő felszaporodása csak speciális atkaölő szerekkel előzhető meg (Sanmite, Magus).
Győr-Moson-Sopron Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Növény- és

Talajvédelmi Igazgatóság

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Neonáci tüntetőkkel csapott össze a cseh rendőrség

A dél-morvaországi metropolis polgármesteri hivatala által korábban engedélyezett akció keretében a… Tovább olvasom