Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Aktok a tápi tájházban

Kiállításra készült képek – többek közt művészi aktok – háttereként ismerkedhettek meg a fotótárlatokat látogatók Táp jellegzetességével, a skanzennel, amely az önkormányzat szándéka szerint az elkövetkezőkben színes programokat kínál a népi kultúra iránt érdeklődőknek.
Homok- és kőbányákban, a Mátrában, az Adrián is készített már művészi felvételeket Magyarósi Péter. A győri fotós ugyanis a női érzelmek megjelenítésekor és a helyszínválasztáskor egyaránt a különlegességre, a változatosságra törekszik, hogy a tárlatait látogatókat gyönyörködtesse.

Fotós és falu csereüzlete

Mivel a különböző terep- és fényviszonyokban rejtőző lehetőségek kiaknázását kihívásnak tekinti, kollégája a tápi skanzent ajánlotta és mindjárt be is mutatta a település akkori polgármesterének, akivel a fotós kölcsönösen előnyös megegyezést kötött. Kívülről lefényképezte a műemlék házakat, hogy a felújításra pályázó önkormányzat azokat igényeihez bizonyítékként csatolhassa. Cserébe néhányszor modelljeivel műteremként használhatta a tájházat.

Ellenfényben ellágyítva

A helyszínválasztás miatt nem kell arra gondolni, hogy a művész a népi kultúrában fellelhető erotika megjelenítésére törekedett. David Hamilton angol filmrendezőnek a Saint-tropez-i lányok című alkotásában feltűnő stílusa motiválta, amit ellenfényben ellágyított emóciónak nevez és a gyengédség kifejezésére használ. A régi házak kicsi ablakain ugyanis alig áramlik be napfény, így kissé melankolikus, lírai alkotások születhetnek. Az egy irányból érkező megvilágítás a képeknek különleges hangulatot, a női alakoknak könnyed légiességet, szokatlan kontúrokat kölcsönöz.

Látnivalók a halomvidéken

Még a falu korábbi polgármestere, dr. Kiss István irányítása idején elkezdődött a program, amely új életet akar lehelni a XVIII. századi zsellértelepítés emlékét őrző döngölt falú, zsúp- és nádfedésű házakba. A folytatás Godó Ferencre marad. A jelenlegi településvezető elmondta: az egyiket múzeumnak rendezték be, másik kettőt sikerült pályázat révén felújítani és egy további is hamarosan elkészül. Ezek már kiadhatók kikapcsolódni vágyóknak, de kettő rendbehozatalához még igyekszik támogatást szerezni az önkormányzat, amely valószínűleg egy művész házaspárt bíz majd meg kézművestáborok szervezésével. Így még vonzóbb lehetne a Pannonhalmi-dombság halomvidékén, Győrtől 25 kilométerre elterülő település.

Magyarósi Péter a Győri Fotóklub tagja. Harminc éve foglalkozik fényképezéssel hobbiként, öt éve kiállításokon is bemutatja munkáit. Főképpen egzotikus tájak és a női szépség megörökítésére törekszik. Csaknem kétszáz lányt fotózott már. Idén az ország legeredményesebb száz fotósa közé választották.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rakovszky Zsuzsa: A kígyó árnyéka

Rakovszky Zsuzsa (1950)Sopron- ban született,az ELTE magyar- angol szakán végzett. Verseinek elsô… Tovább olvasom