Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Akkor is, ha nem

Negyvenvalahány évesen először tavaly október 23-án gondoltam igazán komolyan arra, hogy el kell ebből az országból menni. Ez a baljós, mellkasszorító érzés akkor fogott el, amikor Kosáry Domokos történészprofesszort az ’56-os emlékmq avatásakor fütyülték, pfujolták a flaszterkoptatók. (Csőcselék, vagy a forradalmárok. Pártállása válogatja!) Azóta is rám-rám tör ez a szomorú gondolat. Persze tudom, hogy nem megyek – nem is tudnék – sehová, de mégiscsak vacakság ez, na.

Néha azért keresgélem a mentségeket. Tanárkoromban például sokat emlegettük azt a szlogent, hogy akinek nincs történelemszemlélete, az ne tanítson. Honnan, kitől lenne ilyes szemlélete és ismerete azon ifjaknak, akik pfujoltak Kosárynak, amikor azt sem tudták, hogy kicsoda. Számukra mindössze a Gyurcsány-brancs tagja volt, ergo gyqlöletes. Ebből viszont az következik, hogy az a felelős az én rossz érzésemért (is), aki mára idáig sematizálta, sekélyesítette nálunk a közgondolkodást. Kinek a kije, csak az számít. Még akkor is, ha nem. Borzasztó ez.
Évekkel ezelőtt egy addig számomra ismeretlen városban munkámból eredően, no és a köteles tisztelet okán, le kellett jattolnom a mindkét oldali helyi nagyságokkal. Hallottam is utána a megjegyzéseket: túl közel álltam ahhoz, túl sokat beszéltem ezzel, miért fogtam kezet amazzal. Már akkor is riasztott a dolog, pedig akkor még éppen csak szárba szökkenőben volt mindaz, ami manapság már természetes, s napi politikai automatizmussá lett: kizárni, kordon mögé zárni, kivonulni, külön ünnepelni. S főleg bebizonyítani a másikról: hogy gazember és tökéletesen alkalmatlan bármire is. Az „ő szödi böszme” és a „hatalommániás vezér” egymás nélkül nem tudnának már létezni sem; a patak meg a medre. „Követed és teremted.” Ugyanez igaz pártjaikra is: mindegyiknek a másik adja az ideo-

lógiai töltetet önképe megrajzolásához. Európai szociáldemokrácia meg modern konzervativizmus, óh!
Közben a népük meg, melynek érdekében, s melytől állítólag a mandátumukat kapták, menekül előlük. Egyelőre – mint március 15-én – csak a fővárosból vidékre. Ám jó előre szólok: 2002 óta a hetedik kampány kezdődött a napokban. Előbb-utóbb népszavazni fogunk: miről is?

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bubu a kadettválogatott élén

Egy hete ő kapta a legnagyobb tapsot a bemutatásnál. Pedig az ellenfél, a BEAC-Újbuda… Tovább olvasom