Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Akit december 24-én végeztek ki

Sopronban civil kezdeményezésre emlékhelyet szorgalmaznak az 1944. december 24-én Sopronkőhidán kivégzett Bajcsy-Zsilinszky Endre tiszteletére.
Bajcsy-Zsilinszky Endrét, a Magyar Nemzeti Felkelés Felszabadító Bizottságának elnökét 1944. november 23-án reggel fél nyolckor a pesti Füvészkertben tartóztatta le a Radó Endre csendőr százados vezette nyilas nyomozóosztag. Miután Sopronkőhidára szállították, hamarosan halálra is ítélték. Ügyének tárgyalása december 23-án délután volt a börtön melletti elemi iskolában. A tárgyalásvezető dr. Dominich Vilmos hadbíró, őrnagy, Bajcsy-Zsilinszky védője Pinezich István soproni ügyvéd, egykori országgyűlési képviselő volt. A vád: hűtlenség, összeesküvés a „hungarista állam” ellen. Bajcsy-Zsilinszky nem tagadta, hogy mozgalmat szervezett, azonban hangsúlyozta, hogy hazaárulást nem követett el, mert meggyőződése szerint az egyetlen és kivezető út Magyarország részéről csak az lehet, ha megszakítja Németországgal a kapcsolatot és a szövetségesek oldalára áll. Bajcsy-Zsilinszky Endrét másnap, 1944. december 24-én végezték ki a fegyház udvarán.
Molnár László nyugalmazott soproni múzeumigazgató, dr. Szita Szabolcs, dr. Tóth Imre és dr. Borbély József történészek szerint Sopronban polgári mozgalmat kellene indítani, hogy Bajcsy-Zsilinszky Endre előtt méltó emlékhellyel tisztelegjen az utókor. A kegyeleti kezdeményezést indokolja az is, hogy a később mártírhalált halt politikus önkéntes katonaévei is Sopronhoz fűződnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tetszik olvasóinknak a szakácskönyv

Nagy siker olvasóink körében szakácskönyvünk, megrendelőink többségéhez már becsengettek kézbesítő… Tovább olvasom