Kisalföld logö

2016. 10. 24. hétfő - Salamon 9°C | 18°C

Akiről nem írnak, az nem létezik

A mai olvasókat, könyvválasztási szokásainkat Réz András ideges kapkodással jellemzi.
Réz András
Az írásművek kereskedelmét leginkább a hipermarketek polcaihoz hasonlítja, ahol vásárláskor a döntő szempont a csomagolás és az ár.
– Térkép szükségeltetne a gigantikus könyvesboltokhoz és mérhetetlen kínálatukhoz. A filmekhez hasonlóan ugyanis mára a könyveknek is csupán parányi része művészet – hasonlította a huszonegyedik századi könyvet a filmhez Réz András esztéta. – A filmpiac szinte mindenben alkalmazkodott a nézőihez, még olyan vadonatúj műfajok is felbukkantak, mint a tinihorror, tinirománc, tinikaland, sőt, tiniszex. Ezek nézőikhez fiatalítva mesélik újra a hagyományos történeteket, hiszen a filmesek érzékelik: tizen- és huszonévesek töltik meg a nézőtereket.

A fogyasztók életkorával magyarázta Réz András, hogy rengeteg film készül, és ezek szinte gyorséttermi tolakodással lökdösik ki egymást a mozikból. Az esztéta úgy érzi, ez a görcsös kapkodás jellemzi a könyvpiacot is. A kötetek villámgyorsan cserélődnek, a könyvesek nem raktároznak. Aki frissen nem vásárol, lemarad, és legfeljebb antikváriumban bukkanhat a kiadványok nyomára. A könyvek menedzselésére ráadásul a filmnél lényegesen kevesebb pénz jut, ezért marad a csodavárás, hogy a végtelen kötetáradatból az olvasók felfedeznek valamit.

– Szemérmetlenül sok könyvet löknek piacra a kiadók, még ha tudják is előre, hogy nem képesek ennyit gondozni. Inkább próbálkoznak, mert sohasem lehet tudni, hátha ott rejtőzik a század átütő erejű könyve – szólt az üzleti szemléletű érvekről. – A könyvek élete rövid, születésük ugyancsak villanásszerű. A kéziratokból két hónap alatt könyvet nyomtatnak, és ebbe az időbe belefér még az illusztrálás, a szerkesztés és a korrektúrázás is. Egy év alatt akár az írás idegen nyelvű kiadása is napvilágot láthat. A kiadók mindenre lecsapnak, amiben csak egy kicsit is nagyobb sikert sejtenek. Irományok özönével állnak szemben, és csak próbálkoznak ésszel szelektálni, hogy közben a fürdővízzel együtt ne öntsék ki a gyereket. Az alapszemlélet tehát: mit lehet eladni?

Emiatt Réz András szerint az olvasó is „pocsék" helyzetbe kerül, és úgy emeli le a polcról a könyvet, mint egy árucikket a hipermarketben – a csomagolása alapján. Kezében forgatja, és esetleg mérlegeli, elég blikkfangos-e a címe, mond-e valamit a szerző neve és poénosan fogalmazták-e meg a fülszövegét. Ezek után ott a döntő szempont: az ár. Vagyis nehéz helyzetbe kerül, aki előzetes elképzeléseket mellőzve bátorkodik választani. Az sem segítene persze, ha kritikákat, ismertetőket olvashatnánk a szaklapokban, mert többségük késve közöl ilyen írásokat. Addigra a mű már réges-rég hiánycikk lesz.

– Sznob világunkban ettől függetlenül akiről nem írnak, az nem létezik. A kultúra kettészakadt, hiszen például a kaland-, a női vagy a szingliregényekről nem jelenik meg egyetlen sor sem. Maradnak a szent tehenek, a hétköznapi olvasó pedig továbbra is önállóan kényszerül bolyongani. Ilyenkor még mentőövet találunk az interneten, bár ott meg a vélemények tengerében tapogatózhatunk. Biztosan hozzájutunk azért néhány adathoz a szerzőről, és elolvashatjuk a világon megjelent értékeléseket. Az internet mégsem olyan sznob és nagyképű, mint a hazai szokások.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új Firefox minden platformra

Újabb, hibajavító jellegű kiadás látott napvilágot az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő… Tovább olvasom