Kisalföld logö

2017. 10. 20. péntek - Vendel 8°C | 20°C Még több cikk.

Akiknek „nem áll kézre a világ''

Jobbkezes társadalmunkban tíz százalék körül mozog a kivételek aránya. "Gyógyítsuk", vagy fogadjuk el a balkezességet?

Bármely népesség mintegy tíz százaléka balkezes. Ezt így kimondani túlzott leegyszerűsítés. Hiszen a jobb-bal kezesség egy legyezőszerű skálán helyezkedik el – mondja Justh Zsuzsanna, a Szegedi Tudományegyetem embertani tanszékének oktató-kutatója. Egyik oldalon vannak a „szélsőségesen jobb", másik oldalon a „szélsőségesen bal" kezüket használók – az előbbiek száma egyébként nagyobb, mint az utóbbiaké –, és köztük sokféle az átmenet. Akadnak szerencsések, akik mindkét kezüket nagyjából egyforma ügyesen használják. Vannak továbbá, akik egyes tevékenységeket a jobb, másokat a bal kezükkel végeznek. Például jobb kézzel írnak, ugyanakkor bal kézzel rajzolnak.

Egyébként nemcsak a kézhasználat területén részesítik egyik oldalt a másikkal szemben előnyben az emberek: több páros szervünk esetében is. A helyzetet bonyolítja, a használatkor előnyben részesített szervek nem mindig esnek ugyanarra az oldalra. Például gyakori, hogy valaki jobbkezes, de ballábas, vagy mondjuk balkezes, de „jobbszemes", s így tovább.

Mit tegyen a szülő?

Mit tegyen a szülő, a pedagógus, ha látja, a gyermek „próbálgatja", melyik kezével tud megfelelőbben írni, vagy éppen balkezes?

Semmiképp sem szabad „átszoktatni" a bal kezét használó gyermeket jobb kézre, mert az átszoktatás számtalan káros hatáshoz vezet. Fölmérések szerint ma már alig akad pedagógus, aki át akarná szoktatni a balkezes gyermeket jobb kézre, és a szülők között is mind ritkább az ilyen. Szerencsére, hiszen, ha át is szokik a gyermek a jobb kézre, ez a keze eleve bizonytalanabb, lassúbb, mint a másik. A lassabb kezével írva nem tudja követni az iskolai tempót, elmaradás mutatkozik teljesítményében, s ez láncreakciószerűen gondok sorozatát indíthatja be. Magatartászavarok következhetnek be, dadogás, más beszédzavar, vagy éppen diszlexia, diszgráfia, diszkalkulia, azaz olvasás-, írás- és számolászavar.

Átszoktatás helyett

Átszoktatás helyett inkább könnyíteni kell a gyermek helyzetén, írástanulásnál meg kell mutatni neki a megfelelő technikákat. Például fölhívni a figyelmét: a füzet bizonyos szögben való tartásával elkerülheti, hogy az írás elmaszatolódjék. Egyébként ma már létezik munkafüzet, melyet kimondottan balkezes tanulóknak hoztak létre írástanuláshoz.

Átszoktatni nemcsak tudatosan lehet a gyermeket, hanem szándéktalanul is az iskolai tanórákon. Hiszen hat-hét évesen még sokszor nem dőlt el teljesen, hogy a gyermek a jobb vagy bal kezét érzi alkalmasabbnak az írásra. Még ha eredendően balkezes lenne is, a teljesítménykényszer nem teszi lehetővé számára próbálgatni, mely kezével lenne megfelelőbb írnia, marad hát a másoktól is látott jobb kéz használatánál. Ilyenkor gyakran sem a szülő, sem a pedagógus nem tudja, miért követik egymást különböző problémák, pedig milyen egyszerű lenne őket elkerülni.

F. Cs.

Statisztikai előnyök és hátrányok

Egészségügyi szemszögből mit jelent, ha valaki balkezes? Bizonyos bajok – például asztma és más autoimmun betegségek; autizmus, skizofrénia, általában mentális sérülések – esetében a balkezesek aránya az átlagnál nagyobb. Ugyanakkor a balkezesek között számarányukhoz képest sok kiemelkedő művész, tudós, politikus akad – Leonardót éppúgy említhetjük, mint Einsteint, s több amerikai elnököt. Bizonyos sportágaknál, ahol nagy szerepe van a kézhasználatnak – a kézilabdától a teniszen át a fallabdáig –, előnyös helyzetben vannak a balkezesek, mert a jobbkezesekhez szokott jobbkezes ellenfél számára váratlan irányból jönnek az akciók.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tulipános nyílt nap

Győr. A Tulipános Általános Iskola (Rónay J. u. 4.) ma reggel 8 órától 10 óráig nyílt napot… Tovább olvasom