Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Akik jogosult rak rá, azoknak sem ingyenesek a tankönyvek

Nehéz helyzetbe kerülhetnek az iskolaigazgatók a tankönyv-rendelésnél a hátrányos helyzetű gyerekeknek törvényben előírt ingyen tankönyvek miatt. Főként a középiskolákban fenntartási támogatás nélkül törvénysértésre is kényszerülhetnek.
A székesfehérvári nagymúltú Ciszterci Gimnázium bejövő diákjainak átlagosan 20 ezer forintba kerül a tankönyvcsomagja. Ezt az összeget igen jelentősen megemeli, ha például térképeket, függvénytáblázatot és egyéb taneszközöket kell vásárolni. Az elmúlt két évben az iskola tartalékaiból fedezte az állami támogatás és a valódi bekerülési összeg különbözetét. Idén fejenként 10 ezer forinttal járul hozzá a költségvetés az itt jogosult több száz gyermek tankönyvének árához, de az ingyenességet, ahogy Gyóni András igazgató mondja, ebből képtelen biztosítani.

Gyóni András: - Már második éve kevesebb kiegészítő normatívát kapnak az egyházi iskolák és akkor mit csináljon egy igazgató, akinek a szakmai munkáért felelni kell? Ha ingyenessé teszem, nem tudnék törvényes béreket fizetni a tanáraimnak vagy a vizet nem fizetem ki. Két törvényem van, vagy az egyiket tartom be, vagy a másikat. Tehát mulasztásos törvénysértést követek el.

A törvény arra lehetőséget ad, hogy a könyvtárakból használt könyvet adjanak ki a rászorulóknak, így biztosítva az ingyenességet, csakhogy a tankönyvek egy része munkatankönyv, amibe írni kell. A kiadók folyamatosan átszerkesztik őket és ahogy például az önkormányzat fenntartásában lévő Teleki Blanka Gimnázium igazgatója Sipos Imre mondta: nincs megfelelő tárolási helyük sem.

Boda János a sárbogárdi Petőfi Sándor Gimnázium Szakközépiskola és Kollégium a déli hátrányosabb helyzetű megyerész egyetlen középiskolájának igazgatója nem szeretne engedni az oktatás színvonalából, ő a megyei önkormányzat, mint fenntartó segítségére vár. Mint mondta a környékükön több településen már maximálták az önkormányzatok a rendelési összegeket, volt ahol például nem rendeltek munkafüzeteket és emiatt volt is szülői panasz. Boda János szerint az is kérdés, vajon jogos-e az ingyenes tankönyv visszakérése.

(Krónika hírszolgálat)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szegedi egyetem 57. rektora

A hároméves ciklus letelte után újabb négy évre kapott bizalmat Szabó Gábor, a Szegedi… Tovább olvasom