Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Aki pályázik, annak gyorsnak kell lennie

Az ablakcseréhez igényelhető támogatási lehetőségekről érdeklődtek a legtöbben a pályázati szakértőknél, akik a napokban szerkesztőségünkben válaszoltak az olvasói kérdésekre. Vállalkozóknak, mezőgazdasággal foglalkozóknak is praktikus tanácsokat adtak terveik megvalósításához.
„ Várhatók-e idén is újabb energiatakarékossági pályázatok és ha igen, azok hogyan, milyen feltételekkel vehetők igénybe?” – ezt a kérdést tették fel a legtöbben Piller Istvánnak, a Produktív Iroda cégvezetőjének és munkatársának, Buza Veronikának, a pályázati üzletág vezetőjének. Pk pedig szívesen válaszoltak, mert ennek a pályázatnak a megjelenése épp mostanában várható. Az eddig rendelkezésre álló információk szerint az idei lakossági energiatakarékossági pályázatokat márciusban írják ki.

Önrész helyett

támogatott hitel


Az eddigi felhívásokhoz képest jelentős változás, hogy 30-ról 15 százalékra csökken a vissza nem térítendő támogatás mértéke, azaz például az ablakcserék költségének csak a 15 százalékát fedezi a támogatás. Viszont kedvező újdonság, hogy önrész nélkül is lehet pályázni, mivel államilag támogatott hitellel ki lehet váltani a saját erőt. Az egy beruházásra elnyerhető támogatási összeg 250–270 ezer forint lesz, amelyet hozzá kapcsolódóan 1,5 millió forintnyi kedvezményes hitel egészíthet ki. Így oldható meg például a régi nyílászárók, ajtók, ablakok cseréje, de emellett az utólagos hőszigetelés, a melegvíz- és fűtéskorszerűsítés és a megújuló energiaforrások használata, például napkollektor, hőszivattyú beszerzése, beszerelése.

A keret kimerüléséig

igényelhető


Fontos tudni, hogy várhatóan csak 1994 előtt készült, hagyományos építésű házak tulajdonosai nevezhetnek erre a pályázatra, annak viszont nincs jelentősége, mivel fűtenek. Befejezett vagy már megkezdett beruházáshoz nem igényelhető támogatás, a nyertes pályázatoknál utólagos finanszírozást biztosítanak. A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium honlapját, a www.gkm.gov.hu internetes címet érdemes figyelni, a tárca írja ki ezt a pályázatot. Magánszemélyek igényelhetik a támogatást, valószínűleg meg tudják írni maguk is a pályázatot, vagy kérhetik szakember tanácsát. Főként adatlapot kell kitölteni, űrlapokat aláírni. Szükséges a lakás, ház tulajdoni lapja, fűtésszámlák másolata és például az ablak árajánlata. Utóbbit érdemes előre beszerezni, mert ha megjelenik a kiírás, gyorsnak kell lenni. Tavaly hamar elfogyott az erre szánt forrás, azt a jelentkezőknek sorrendben osztják ki, a keret kimerüléséig.

Támogatások

munkahelyteremtéshez


A munkanélküliek, a gyesen lévők számára kiírt pályázati, támogatási lehetőségekről is többen érdeklődtek. A válasz szerint többféle lehetőség létezik munkaerő-bővítés előtt álló gazdálkodó szervezetek számára is. Csak néhány példa: távmunkások, megváltozott munkaképességű munkavállalók, pályakezdő fiatalok, regisztrált munkanélküliek és egyéb hátrányos helyzetű munkavállalók számára igényelhető forrás. Ezenkívül munkahelyteremtő beruházásokat is támogat az illetékes szakhatóság. Hogy épp melyik lehet megfelelő, az függ a munkanélküli korától, helyzetétől, végzettségétől is; vállalkozások, önkormányzatok, non-

profit szervezetek munkahelyteremtő pályázatainál függ a működési formától, a céloktól. Érdemes a www.szmm.gov.hu honlapot figyelni; konkrét kérdéssel megkereshetők szakértőink.

Pstermelők kérdeztek

Pstermelőnek minősülő olvasóink arról érdeklődtek, akkor is találhatnak-e maguknak pályázati lehetőséget, ha csak 4 hektár földet művelnek, 150 sertést hizlalnak, erdőtelepítésre is pályázhatnak-e. Egy családi gazdálkodó attól tart, mivel minden bevétele mezőgazdasági tevékenységből származik, nem pályázhat. A II. Nemzeti Fejlesztési Terv Gazdasági Operatív Programjában (GOP) ugyan tényleg van ilyen korlátozás, de a Nemzeti Vidékfejlesztési Terv pályázatain – ez egy másik program – a családi gazdálkodó, az őstermelő, az agrárvállalkozó is több lehetőséget találhat a kiírásokban. Pk szintén fordulhatnak szakértőinkhez konkrét terveikkel.

Vállalkozói ötletek

Üzlethelyiség vásárlásához, vendéglátóhely kialakításához pályázatot kereső olvasónknak szintén a nemrég megjelent GOP-ot ajánlják szakértőink, de magánszemélyként nem pályázhat. A GOP-ban eszközbeszerzésre is van támogatási mód, ez annak az olvasónknak fontos, aki női gépitorna-stúdiót akar létrehozni. Ebben a programban viszont gépjármű vásárlását nem támogatják, ez rossz hír annak a kérdezőnek, aki cége működtetéséhez még egy kisteher-

autót akar venni. Azt is jó tudni, hogy a GOP feltétele, hogy a pályázó vállalkozás legalább két lezárt pénzügyi évet tudjon bizonyítani. Ez válasz olvasónknak, aki ingatlanján üzletet szeretne építeni, vállalkozásindításhoz keres támogatást. Gyártással, összeszereléssel és műszaki kereskedelemmel foglalkozó cégei számára pályázatot kereső levélírónknak viszont a GOP mellett az ITDH lehetőségeit is érdemes átböngésznie.
Jelenleg több kategóriában lehet benyújtani projektötleteket a kis- és középvállalkozások technológiai korszerűsítésére a GOP keretein belül. Az eszközbeszerzés mellett a komplex technológiai fejlesztés megvalósítására, épületfelújításra, -bővítésre, -építésre, minőségirányítási rendszerek bevezetésére, tanácsadási szolgáltatások, képzések igénybevételére, informatikai eszközök beszerzésére is van lehetőség. Ezeket a pályázatokat 1–500 millió forint támogatási igénnyel március 1-jétől lehet benyújtani. A falusi turizmusra vonatkozó pályázatok pedig a Nemzeti Vidékfejlesztési Tervben lesznek.

Előnyök az elbírálásnál

A II. Nemzeti Fejlesztési Terv pályázatainak elbírálásánál előnyt jelent, ha a projekt olyan beruházás, ami munkahelyet teremt és a növekedést szolgálja, azaz a pályázati pénz felhasználása után is fenntartja magát, tovább tud működni. Nonprofit szervezeteknek kedvezőbbek a pályázati lehetőségek, mint a vállalkozásoknak. Sokszor önrész nélkül is támogatást kaphatnak működési költségeikre, programjaik megvalósítására.
A szakértők azt ajánlják, nem csak pályázóként kell gondolni a pályázatokra, lehet valaki „csak” megvalósító. Jó hozzáértőt kell kérni pályázatírásra, -menedzselésre, van, aki csak siker esetén kér díjat, vagy azt a pályázatba beépíti. Gondolni kell az önrész előteremtésére is. Ne cél legyen a pályázati pénz megszerzése, hanem eszköz az álmok megvalósításához! Szakértőink a 96/312-393-as, a 30/902-6096-os, a 70/378-0492-es számon hívhatók, honlapcímük a www.produktiv-iroda.hu.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Biztosítási csalás

Az egyik biztosító nagyobb értékre elkövetett csalás kísérlete miatt tett feljelentést egy győri és… Tovább olvasom