Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -3°C | 6°C Még több cikk.

Aki mér, tovább él

A cukorbetegeknek naponta ajánlatos mérniük a vércukorszintjüket. Így az értékek rossz irányú változásáról gyorsabban értesülhet a kezelőorvos, és megteheti a szükséges intézkedéseket az ellen, hogy a betegség mellékhatásai gyorsan bekövetkezzenek.
A Nemzetközi Diabetes Föderációban 185 állam szakszövetsége egyesült a főleg az időskorúakat sújtó diabetes, magyarul cukorbetegség gyógyítására, kutatására. A nagy tekintélyű szervezet most elfogadott ajánlása így szól: a cukorbetegek naponta legalább egyszer ellenőrizzék a cukorszintjüket! Ne csak az operáción vagy más betegségen átesettek vagy, akiknél újonnan diagnosztizálták a kórt, hanem mindenki, akit érint a betegség.

Az ajánlás német kutatóorvosoknak hat éven át folytatott megfigyelésein alapszik, melyek során megállapították: a cukorszintjüket rendszeresen mérő cukorbetegeknek jelentősen nő az esélye a hosszabb életre. Aki mér – tovább él, hangsúlyozzák a kutatók, akik tanulmányukat most az on-line változatban is megjelenő Diabetologia című folyóiratban tették közzé.

A Rosso-program – így nevezik a kutatást – szervezőinek, a düsseldorfi diabetes-klinikán dolgozó Martin és Scherbaum doktoroknak a vezetésével 3268 cukorbeteget figyeltek meg, akik közül másfél ezren rendszeresen önmaguk ellenőrizték cukorszintjüket, s eltérés esetén kezelték magukat, vagy orvoshoz fordultak. A betegek úgynevezett követőbetegségeit (infarktus, agyvérzés, látásvesztés, dialíziskényszer, amputáció) is nyomon követve derült ki, hogy a 293 érintett közül 201, a 120 elhalálozott közül pedig 80 sosem mérte cukorszintjét.

Némileg elhalványította a fényes eredményt, hogy a hatéves adatgyűjtés költségeinek a zömét a gyógyszer- és segédeszközgyárak és -kereskedők viselték. A kutatók és a szakma azonban úgy véli: egyértelmű, hogy a ma már elfogadható árú (és Németországban felírható) eszközök-gyógyszerek hatásos alkalmazása terén életjavító szerepe van a cukorszint páciens által mindennapos ellenőrzésének. S az is magától értődő, hogy ez nyereséget is hoz a közreműködőknek, akiknek a támogatása nélkül egyszerűen nem lett volna lehetőség ilyen kiterjedt, tartós és részletes megfigyelésre, elemzésre, ismerték el a diabetológusok.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

csak az abda büntetett

Tovább olvasom