Kisalföld logö

2018. 11. 15. csütörtök - Albert, Lipót 2°C | 11°C Még több cikk.

Aki későn dönt, itthon nyaral...

A válság ellenére jó nyarat várnak a helyi szállodák. A megyei turizmus kerekét a nagyrendezvények, a külföldi nyaralások visszaesése és az üdülési csekkek lendíthetik.


Drámai mértékben zuhant a megye idegenforgalma az első negyedévben. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint január–márciusban ötödével kevesebb turista hatodával kevesebb éjszakát töltött a megye kereskedelmi szálláshelyein. A megszálló magyarok száma 21 százalékkal esett vissza – az osztrákoké 20, a németeké 28, a briteké 35, a franciáké 40-nel.

Tama István, a Magyar Turizmus Zrt. Nyugat-dunántúli Regionális Igazgatóságának vezetője ettől függetlenül nem aggódik a nyári szezon miatt. ˝Meglepő, hogy idén mennyire kitolódtak a foglalási időpontok, amiben nyilván nagy szerepe van a válságnak. Márpedig minél később dönt valaki a nyaralásáról, annál valószínűbb, hogy belföldön utazik˝ – osztotta meg velünk tapasztalatát a szakember.

Tama István szerint a január–márciusi időszak rossz adatai mögött elsősorban a céges tréningek, konferenciák számának apadása áll. Úgy vélte, hogy ez az időszak azért sem mérvadó, mert mindig is a leggyengébb volt az esztendőben. ˝Az éves visszaesés 20 százaléknál lényegesen kisebb lesz˝ – jegyezte meg optimistán a Magyar Turizmus Zrt. Nyugat-dunántúli Regionális Igazgatóságának vezetője.

Nem elkeseredve nyilatkoztak lapunknak a megkérdezett szállodai vezetők sem. Rombai Katalin, a soproni Pannonia Med Hotel értékesítési vezetője kifejezetten erős nyarat vár.

Miután a hűség városa kevéssé számít nyaralási célpontnak, esetében a rendezvények a meghatározók, márpedig ilyenből lesz bőven.

A válság ellenére jó nyarat várnak a helyi szállodák: Január–márciusban ötödével kevesebb turista hatodával kevesebb éjszakát töltött a megye kereskedelmi szálláshelyein.
A válság ellenére jó nyarat várnak a helyi szállodák: Január–márciusban ötödével kevesebb turista hatodával kevesebb éjszakát töltött a megye kereskedelmi szálláshelyein.

Sok osztrák és német buszos csoport száll meg náluk júliusban, amelynek tagjai a Fertőmeggyesre (Mörbischbe), illetve Szentmargitbányára (St. Margarethenbe) igyekeznek operett- és opera-előadásokat nézni. Az augusztusi geodéziai konferenciára látogatókkal fél hónapra megtelik a szálló, de sokan jönnek a Páneurópai Piknik huszadik évfordulójára is.

A 90 férőhelyes dunakiliti Szigetköz Wellness Hotel értékesítési és marketingvezetője, Pápay Hajnalka nem titkolta, hogy némiképp váratlanul érte őket, milyen gyenge volt az év első öt hónapja. Ennek okaként egyértelműen a vállalati rendezvények visszaesését nevezte meg. A szakember ugyanakkor azt mondta: júniusban sokszor már telt házzal üzemelnek, elsősorban éppen a céges foglalások megugrása miatt, júliusban pedig nagyon sok nyaraló vendégük lesz, akik kihasználják ˝hat éjszakát marad, négyet fizet˝ akciójukat. ˝A magyar vendégek szinte kizárólag üdülési csekkel rendezik a számlájukat˝ – jegyezte meg Pápay Hajnalka, arra utalva, mennyire rosszul érintené az idegenforgalmi ágazatot a csekk megadóztatása.


A Forbes Magazin hazánkat ajánlja

Magyarországot ajánlja első helyen az amerikai Forbes Magazin a legkedvezőbb ár/érték arány alapján felállított listájában – közölte a Magyar Turizmus Zrt. a minap az MTI-vel. A 950 ezer példányban megjelenő lap rangsorolta azokat az országokat, amelyek a legkedvezőbb ár/érték arányt kínálják a jelenlegi gazdasági válságban az amerikai utazóknak, így azokat mindenképpen érdemes felkeresni. A rangsorolás alapját az a két információ adta, hogy mennyit erősödött az amerikai dollár az adott ország valutájához képest tavaly nyár óta, illetve, hogy milyen árfekvésben lehet repülőjegyet vásárolni az odajutáshoz. Az így felállított 15-ös rangsort Magyarország vezeti. A 2. Svédország, a 3. Lengyelország lett. Románia a 11., Csehország pedig a 13. helyre került.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tömegverekedés Borsodban

Két csoport esett egymásnak péntek este a Borsod megyei Felsőzsolcán - tájékoztatta a Független… Tovább olvasom