Kisalföld logö

2018. 07. 18. szerda - Frigyes 18°C | 26°C Még több cikk.

Akár több százezer forint pluszköltség

Ha valaki azt hiszi, hogy a kedvezményes lakáshitel „ára” az alacsony kamatból és a kezelési költségből áll, hatalmasat téved. A bankok néhány tízezertől több százezer forintig terjedő összeget fizettetnek az ügyfelekkel csak azért, mert odaadják a pénzt, vagy mert megnézik a kiszemelt ingatlant.
Az állami támogatás mellett új lakás vásárlására, építésére nyújtott hitelek kamatai első – sőt, második – pillantásra is nagyon alacsonyak. A pénzintézetek zöme a 2,49–3 százalékos sávot „nézte ki" magának, ettől lefelé csak az ING Bank tér el (1,99 százalék, csak lakásvásárlásra), felfelé pedig a Budapest Bank (5 százalék, az első évre) és a Volksbank (4,85 százalék). A kezelési költség jellemző mértéke 1,5–2 százalék, de több helyen maximálják az éves összeget: például a Postabank 80 ezer, az Erste Bank és az OTP 108 ezer, az ING Bank és a Kereskedelmi és Hitelbank 120 ezer forintban. A Budapest Bank kezelési költség címén csak 0,15 százalékot, az Inter-Európa Bank 0,2 százalékot kér, míg a Volksbank konstrukciója nem tartalmaz ilyen tételt.

Ez azonban még korántsem minden: a bankok ropogós ezreseket várnak el hitelbírálat címén is. Szerencsés esetben ez „csupán" 10–25 ezer forintra rúg, azonban az Inter-Európa Banknál akár 45 ezer, a Konzumbanknál 62.500, az Erste Banknál 100–150 ezer, a K&H-nál 120 ezer forintot is elkérhetnek, míg a Földhitel- és Jelzálogbanknál a hitelösszeg 0,5, a Raiffeisen Banknál 1 százalékát kell befizetni – ez a két összeg akár a fél-egy millió forintot is elérheti. Érdemes megfontoltan dönteni: a legtöbb bank akkor sem fizeti vissza a pénzt, ha elutasítja a kölcsönkérelmet.

Sok helyütt élnek azzal a lehetőséggel, hogy az ingatlan értékbecsléséért is kiállítanak kisebb-nagyobb számlát, általában 20–37 ezer forintot. Ehhez a „vonulathoz" tartozik a szerződéskötési díj, amelynek az az előnye kétségtelenül megvan, hogy csak akkor kell befizetni, ha már megítélték a kölcsönt. Ilyen címen a HVB Bank 1,5 százalékot, maximum 150 ezer forintot, a Magyar Külkereskedelmi Bank 1 százalékot, a Volksbank 2 százalékot számít fel. Az Erste Bank és a Postabank a pénz rendelkezésre tartásáért 1, az OTP 2 százalékot kér el, ráadásul utóbbi folyósítási jutalékként is felszámít 1 százalékot. E díjtételt – mármint a folyósítási jutalékot – az ING Bank és az Inter-Európa Bank is alkalmazza 0,5 százalékos (maximum 25 ezer forintos), illetve 0,75 százalékos kivitelben.

Hasonló tételekkel kalkulálhat az is, aki használt lakás vásárlásához, bővítéséhez, korszerűsítéséhez akar államilag támogatott hitelt felvenni.
(Az adatok a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletétől – www.pszaf.hu – származnak, s a 2003. február 14-i állapotot tükrözik.)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kérdezzen Varga Zoltántól!

A labdarúgó bajnoki rajt előtt nemcsak az újságírók, de a szurkolók is kérdezhetnek a Győri ETO FC… Tovább olvasom