Kisalföld logö

2018. 07. 21. szombat - Dániel, Daniella 17°C | 30°C Még több cikk.

Akadályokkal küzd a Hamász-kormány

A palesztin területeken külső és belső viták és válságok egyaránt jelentősen akadályozzák a választásokon győztes Hamász mozgalom kormányának kezdeti tevékenységét. Közben az izraeli rendőrség letartóztatta a palesztin kormány egyik miniszterét.
A palesztin területeken külső és belső viták és válságok egyaránt jelentősen akadályozzák a választásokon győztes Hamász mozgalom kormányának kezdeti tevékenységét. Ez annak ellenére így van, hogy az izraeli kormányzat jelezte: emberiességi okokból hajlandó legalább a minimális kapcsolat felvételére az új palesztin hatalommal.
A kapcsolatok célja, hogy megakadályozzák a palesztin területeken egy humanitárius válság kialakulását.

Közben az új palesztin kormány első ülésén megállapította, hogy üres az államkassza és nem áll módjukban a béreket sem kifizetni az állami alkalmazásban álló mintegy 140 ezer embernek, vagyis a lakosság körülbelül harmadának. Iszmáil Hánije bejelentette, hogy a kormány tagjai, a miniszterek nem kapnak mindaddig fizetést, amíg az egyszerű dolgozók sem jutottak hozzá járandóságukhoz. Omar Abdel Razek pénzügyminiszter azt nyilatkozta, hogy a Palesztin Hatóság 80 millió dollárt vár Szaúd-Arábiától, Kuvaittól és az Egyesült Arab Emirátustól, ami segít majd kifizetni a márciusi béreket.

A hatalomátvétel során a Fatah és a Hamász között továbbra sem állt helyre a béke. A Fatah pártot vezető Abbasz palesztin elnök bejelentette, hogy átveszi az ellenőrzést a palesztin határok fölött, ami a Hamász-kormány és a Palesztin Hatóság jogköreinek csökkentését jelenti. A Hamász-kormány pedig első ülésén elhatározta, hogy befagyasztja az előző, Fatah-kormány miniszteri szintű kinevezéseinek végrehajtását.

A megkérdőjelezett döntések között több, Mahmúd Abbász elnök jóváhagyásával történt kinevezés is szerepel.

A Palesztin Hatóság közigazgatásának nagy részét az Abbász vezette Fatah párt tartja ellenőrzése alatt, de tisztségviselőiket már többször is vádolták korrupcióval.

Letartóztatták a palesztin kormány egyik miniszterét

Az izraeli rendőrség letartóztatta a palesztin kormány egyik miniszterét. Ezt a kormányzó Hamász illetékesei közölték.

Háled Abu Arafát, a jeruzsálemi ügyek miniszterét testőrével együtt vették őrizetbe a városhoz tartozó külváros, Izzaríja felé menet, ahol irodát akart nyitni.

Az indoklás szerint a 45 éves Abu Arafa izraeli személyi igazolvánnyal akart belépni palesztin zónába, ami tiltott. Arafa kelet-jeruzsálemi lakos, ezért van izraeli igazolványa, Hamász-aktivistaként korábban már többször őrizetbe vették az izraeli hatóságok.

Krónika Hírszolgálat

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kampányzáró

Győr. Szakács Imre és a kisalföldi gazdák várják az érdeklődőket a Fidesz megyei kampányzáró… Tovább olvasom