Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Akad, ahol tizenöt gyermeket is vállalnak

Csökkenő népességq országunkban pótolhatatlan érték a nagycsalád, a jövőbe vetett hit jelképe. Főleg akkor, amikor a gyermekek létszámának apadásáról hallunk iskolákban, óvodákban, elöregedő kistelepülésein-

ken. A mosonmagyaróvári Életfa Egyesület a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) tagjaként mára negyven família érdekvédelmi szervezete, támogatója.
A mosonmagyaróvári Életfa Egyesület az idén húszéves NOE-ből nőtte ki magát, és akárcsak az országos szervezetnek, célja a több gyermeket tudatosan vállaló nagycsaládok érdekvédelme, segítése – tudjuk meg Lauer Katalin elnöktől.

Negyven nagycsaládot

tömörítenek


1989 decemberében tizenhárom família indította útjára a szerveződést, s mára negyven nagycsalád a tagja Mosonma-

gyaróvárról és környékéről – Halásziból, Dunakilitiről, Kimléről és Károlyházáról. Az egyesület tagjai közt a halászi Szitás Lajos tizenöt gyerekkel büszkélkedhet. A kimlei Pekelnicky István házában tízen nevelkedtek fel, a legnagyobb lány három gyerekével ugyancsak bekapcsolódott már az egyesület vérkeringésébe.
Az Életfa sok diplomást gyqjt köreibe, köztük több pedagógust. Lauer Katalin maga is két testvér mellett nőtt fel, majd férjével négy gyereket vállalt: közülük a legnagyobb 31 éves, a legkisebb 21. Ünnepekkor mindannyian összegyqlnek a szeretet, törődés, gondoskodás jegyében.
– Örülök, hogy ennyien nyüzsögnek körülöttem, a gyermekeim segítik egymást, példát mutatnak egymásnak – meséli Lauer Katalin, aki a Kossuth-gimnázium könyvtárában munkája által is folyamatosan kapcsolatban áll a gyerekekkel.
– Anyagilag nem tudjuk tagjainkat segíteni, viszont sok közös programot szervezünk számukra – kezd a tevékenységük ecsetelésébe a szervezet vezetője. – Az egyesület legutóbbi farsangi rendezvényén például negyven család gyqlt össze.

Színház, sportversenyek

Tizenharmadik éve minden december 26-án a győri színház előadását tekintik meg közösen. A NOE idén ünnepli fennállása két évtizedét az őszi családi nap keretében Keszthelyen, amit a mosonmagyaróváriak kétnapos kirándulással kötnének össze. November végén verssel, zenével mutatkoznak be az egyesület tagjai. Keresztényné Barth Judit vezeti az Életfa énekkarát, mely már a Felvidéken, Budapesten és Székesfehérváron is szerepelt. A táncházakban a jó hangulatot a népzenét játszó gyerekzenekar biztosítja.

Kapcsolatfelvétel,

közös rendezvények


Az egészséges életmódra való nevelést is fontosnak tartják, így számos szabadtéri programot hoznak tető alá: április végén a szabadtéri sportnapon az ügyességi versenyek mellett orvosi tanácsadás is lesz, az érdeklődők zöldséges szendviccsel csillapíthatják étvágyukat. A halászi sportpályán szervezett rendezvénynél a közös főzéshez sportolási lehetőség társul.
Legközelebbi programjukon március 29-én a dr. Cseh Sándor–dr. Smodics Katalin orvos házaspárral az egészséges életmódról beszélgetnek.
Négy éve a szervezet felvette a kapcsolatot a szlovákiai Fecske Nagycsaládos Egyesület pozsonyi és zoboraljai tagjaival: azóta több közös rendezvényen szerepeltek, és ellátogattak a felvidéki nevezetes helyekre is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meglepte a március közepi havazás?

Tovább olvasom